Nadziałam na szpadki typowo polskie składniki. To najlepsze szaszłyki z grilla, jakie jadłam
W majówkę na dobre rozpoczęliśmy sezon grillowy. Na ruszt trafiły więc kiełbaski, kaszanki, karkówki i skrzydełka. Były też ryby i warzywa. Jeśli jednak poszukujecie nowych smaków w grillowej odsłonie, to mam dla was ciekawą propozycję. Przygotujcie szaszłyki, jednak nie z oklepanego kurczaka, papryki i cebuli, a z typowo polskich składników. Nadziejcie na szpadki młode ziemniaczki, cebulę i drobiową wątróbkę. W ten sposób przyrządzicie na ruszcie małe porcje obiadowe.
Czy trzeba gotować ziemniaki do szaszłyków?
Choć na szpadki do szaszłyków nadziewamy przeróżne warzywa, to jednak rzadko są to ziemniaki. A szkoda, bo warzywo to po upieczeniu smakuje doskonale. Zwłaszcza, gdy jest młode i upieczone w skórce. Młode ziemniaki zawierają dużo wody i dość szybko się gotują i pieką. Do upieczenia na grillu małych, młodych, surowych ziemniaków potrzeba ok. 30 minut. Jednak ponieważ tym razem łączymy je z wątróbką, która piecze się bardzo szybko, lepiej je wcześniej podgotować. W tym celu ziemniaki należy wyszorować, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 7-10 minut. Powinny pozostać twardawe.
Jak zrobić szaszłyki z wątróbką?
Do przygotowania szaszłyków najlepiej wykorzystać wątróbkę drobiową. Tu szczególnie dobrze nadaje się wątróbka kurczęca, która jest nieduża i można ją piec niemal w całości.
Przepis: Grillowane szaszłyki z wątróbką
Szaszłyki z wątróbki, ziemniaków i cebuli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 400 g wątróbki drobiowej
- 400 g małych, młodych ziemniaków
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywZiemniaki dokładnie wyszoruj, opłucz. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 10 minut. Cebulę obierz, pokrój w szerokie piórka. Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, wymieszaj z 2 łyżkami oleju. W marynacie obtocz ziemniaczki i cebulę.
- Przygotowanie wątróbki i szaszłykówWątróbkę oczyść, opłucz, osusz. Każdą przekrój na 2 kawałki, oprósz pieprzem, skrop olejem, dodaj miód, wymieszaj. Nadziewaj je na szpadki do szaszłyków na przemian z ziemniakami i kawałkami cebuli.
- Grillowanie szaszłykówSzaszłyki ułóż na ruszcie grilla (możesz podłożyć tackę aluminiową). Piecz ok. 20-25 minut, co jakiś czas obracając szaszłyki, by równomiernie się upiekły.
Z czym podać szaszłyki z wątróbką?
Do szaszłyków z ziemniaków, cebuli i wątróbki będą pasować te same dodatki, co do klasycznie przygotowanej wątróbki podanej z ziemniakami. Dobrze więc sprawdzi się tu sałatka z pomidorów i cebuli czy zielona sałata z dodatkami. Do wątróbkowych szaszłyków pasować będzie też surówka z młodej kapusty.