Robię to danie w kilkanaście minut. Poznaj mój przepis na zdrowszą alternatywę dla fast foodów
Quesadilla przygotowana w domu zachwyca smakiem i aromatem. To zdrowsza alternatywa dla dań z barów szybkiej obsługi, dlatego często sięgam po ten przepis. Quesadilla jest łatwa w przygotowaniu i może być serwowana jako jako pełny posiłek, przystawka lub przekąska. Rada: jeżeli zostało ci trochę pieczonego lub grillowanego kurczaka lub innego mięsa, to możesz przygotować quesadillę w zaledwie kilkanaście minut!
Podstawę quesadilli stanowi tortilla, którą kupisz w każdym sklepie spożywczym. Zwróć uwagę na jej skład – im krótszy, tym lepszy. Do wyboru masz tortillę pszenną, tortillę kukurydzianą, pełnoziarnistą oraz z różnymi dodatkami np. szpinakiem lub pomidorami. Oprócz tortilli ważnym składnikiem quesadilli jest żółty ser.
Jak zrobić quesadillę?
Quesadilla składa się z placków tortilli, między którymi znajduje się warstwa sera i innych dodatków. Możesz do niej dodać dowolne składniki. Ja zwykle wykorzystuję produkty, które akurat mam pod ręką. W poniższym przepisie są to: ser, piersi z kurczaka, papryka i kukurydza.
Rada: do quesadilli wybierz ulubiony ser. Może to być np. cheddar, ser salami, gouda, a nawet mozzarella. Ważne, żeby ser dobrze się topił pod wpływem temperatury.
Przepis: Quesadilla z kurczakiem
Quesadilla z kurczakiem to nie tylko ekspresowe, ale także bardzo smaczne danie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 500 g filetów z piersi kurczaka
- 4 duże tortille
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 150 g żółtego sera
- 2 łyżki oleju roślinnego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaSurowego kurczaka umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w cienkie paseczki. Podsmaż kurczaka na rozgrzanym oleju lub oliwie z oliwek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Kurczak jest gotowy po około 5 minutach smażenia na średnim ogniu. Powinien być miękki i mieć złocisty kolor. Usmażonego kurczaka zdejmij z patelni i przełóż do miseczki.
- Uszykowanie reszty składnikówPrzygotuj warzywa – cebulę obierz i w drobną kostkę, z papryki usuń gniazdo nasienne i też pokrój z drobną kostkę, kukurydzę odsącz na sitku z zalewy. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Smażenie i nadziewanie tortilliPrzygotuj patelnię dopasowaną do średnicy tortilli. Delikatnie natłuść ją olejem lub masłem, rozgrzej i ułóż placek tortilli. Na tortillę wyłóż warstwę startego sera, a następnie kawałki kurczaka i warzywa. Przykrój drugim plackiem tortilli. Lekko dociśnij. Smaż około 3 minut na średnim ogniu i delikatnie przewróć na drugą stronę. Smaż również 3 minuty.
Wskazówka: możesz też przygotować jedną quesadillę z kurczakiem ze wszystkich składników w przepisie. Wówczas danie będzie miało 3 warstwy nadzienia. Wysoką quesadillę dopiecz przez 5 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj wierzch potrawy odrobiną oleju lub masła.
Gotową quesadillę podawaj pokrojoną na trójkąty (jak tort) z różnymi sosami np. sosem salsa, sosem czosnkowym, guacamole lub ketchupem.
Jakie jeszcze składniki pasują do przepisu na qusadillę?
Do cebuli, papryki i kukurydzy idealnie pasują również pomidory oraz czerwona lub czarna fasola (podobnie jak w przypadku kukurydzy sięgnij po konserwową). Do takiego dania warto zrobić też domowy sos czosnkowy. Ma on prosty skład. Wystarczą: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól do smaku.
Jak zrobić quesadillę na grillu?
Zrobienie quesadilli na grillu to nic trudnego. Polecam wtedy na połowę placka tortilli położyć starty ser żółty oraz kukurydzę, a następnie złożyć placek na pół i grillować aż ser się rozpuści i tortilla stanie się chrupiąca. To świetny dodatek do mięs z grilla i podawanych z nimi sosami. W tej uproszczonej wersji może również usmażyć quesadillę na patelni.