Zapiekam pomidory z tym serem i dodaję do makaronu. Szybki obiad w śródziemnomorskim stylu
Był czas, kiedy pieczona feta królowała na TikToku i Instagramie. Wszyscy piekli fetę z najróżniejszymi dodatkami. Nic dziwnego – to proste, efektowne i obłędnie smaczne danie. My dziś proponujemy jedną z najprostszych wersji, czyli fetę pieczoną z pomidorkami koktajlowymi.
Jak zrobić pieczoną fetę z pomidorami?
W tym przepisie nie ma nic trudnego: wystarczy wszystkie składniki ułożyć w naczyniu i zapiec. Ważny jest dodatek aromatycznych ziół oraz dobrej jakości oliwy z oliwek (dobra oliwa potrafi wynieść to danie na mistrzowski poziom, dlatego warto na to zwrócić uwagę). Czosnek najlepiej piec w łupinkach, a potem wycisnąć miękką zawartość do dania. Jeśli lubisz czosnek, dodaj nawet całą główkę: wówczas rozkrój ją w poprzek na pół i obficie skrop oliwą, a potem wyciśnij cały miąższ łupin.
Przepis: Pieczona feta z pomidorami
Prosty sposób na danie w śródziemnomorskim stylu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 655 w każdej porcji
Składniki
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 200 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Pieczenie seraW naczyniu żaroodpornym połóż ser feta i dookoła pomidorki. Dołóż ząbki czosnku w łupinkach. Skrop obficie oliwą i posyp przyprawami. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyciśnij czosnek z łupinek.
Do pieczonej fety możesz dodać także inne warzywa, np. cukinię, marchewkę, cebulę czy dynię. Pasują tu także wszelkie ziołowe przyprawy, nie tylko oregano i tymianek. Możesz śmiało wykorzystać dowolną mieszankę ziół typu włoskiego albo dodać do potrawy zioła prowansalskie. Świetnie sprawdzą się także świeże zioła – włóż razem z fetą i pomidorkami do brytfanki gałązki rozmarynu, tymianku czy majeranku.
Z czym jeść pieczoną fetę?
Pieczoną fetę można jeść na różne sposoby. Można ją na przykład wyjadać prosto z brytfanki, zgarniając kremowy ser i upieczone pomidorki kawałkiem bagietki. Ale pieczona feta z pomidorami jest także doskonałym dodatkiem do makaronu. Możesz rozgnieść ser i wymieszać z pomidorkami, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Potem wrzucić do tego ugotowany makaron, wymieszać, posypać posiekaną natką pietruszki i genialny posiłek, który możesz podać na obiad lub kolację, gotowy. To danie śmiało możesz też zaserwować gościom.