Marynuję pałki kurczaka i wkładam do piekarnika. Tego obiadu mojej rodzinie zawsze mało
Pałki są bardzo lubianą częścią kurczaka. A to dlatego, że wyglądają bardzo apetycznie i wygodnie się je zajada. Można je smażyć, dusić, grillować i piec. I ta ostatnia technika jest chyba najpopularniejsza. Mięso wystarczy bowiem tylko przyprawić i wstawić do piekarnika. My możemy wpłynąć na jego smak, odpowiednio je przyprawiając. Bardzo dobrą metodą doprawiania mięsa jest jego marynowanie. Oznacza to, że porcje mięsa, w tym przypadku pałki, leżą dłuższy czas w przyprawach suchych lub w postaci płynu. Dzięki temu mięso nasiąka przyprawami i jest smaczne i kruche na wskroś. W ten sposób przyrządzimy dziś pałki kurczaka w stylu orientalnym.
Jakie przyprawy i dodatki stosuje się w kuchni orientalnej?
Czosnek, imbir i chilli to trzy orientalne przyprawy, które znamy już bardzo dobrze. Pierwsza dodaje niezwykłego aromatu, druga i trzecia ostrości. Poza tym kuchnia orientalna wykorzystuje też sos sojowy, charakteryzujący się ciemną barwą i słonym smakiem, a także dobrze nam znany miód. Do potraw używa się też mniej popularnych u nas produktów takich jak: pasta miso – wyrazista i słona pasta sojowa, wino mirin – słodkie wino ryżowe, olej sezamowy o charakterystycznym aromacie oraz sezam biały i czarny, który pełni tu rolę nie tylko smakową, ale też dekoracyjną. Kilka tych składników użyjemy dziś do przygotowania marynaty do pałek kurczaka.
Jak przygotować pałki kurczaka w orientalnym stylu?
Pałki kurczaka najlepiej jest zamarynować na noc, a nawet dobę wcześniej. Im dłużej bowiem stoją w marynacie, tym po upieczeniu są smaczniejsze. Jednak minimalnie powinny spędzić w marynacie 2-3 godziny czasu.
Przepis: Orientalne pałki kurczaka
Pieczone pałki kurczaka w orientalnym stylu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- orientalna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 510 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek kurczaka
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1,5 cm świeżego imbiru
- kawałek ostrej papryczki
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
- 1 łyżka białego sezamu
- 2 cebulki dymki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie marynatySos sojowy wymieszaj z miodem i olejem. Dodaj do nich przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty imbir i posiekaną paprykę oraz trochę pieprzu.
- Marynowanie pałek kurczakaPałki kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Polej je przygotowaną marynatą, dokładnie wymieszaj, przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Pieczenie pałekPałki kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika o temperaturze 210 stopni Celsjusza i piecz ok. 40 minut. Przed podaniem posyp podprażonym sezamem i posiekaną dymką.
Z czym podać orientalne pałki z kurczaka?
Upieczone pałki kurczaka w stylu orientalnym najlepiej będą smakowały podane z ryżem. Może to być np. ryż długoziarnisty lub jaśminowy ugotowany na sypko bądź smażony z dodatkami. Dopełnieniem tego dania może być sos np.: chilli, słodko-kwaśny albo czosnkowy przygotowany na bazie oleju sezamowego, sosu sojowego i czosnku. Do orientalnych pałek kurczaka doskonale będzie też pasować surówka z kapusty np. białej, pekińskiej z kwaśno-pikantnym sosem.