Ta sałatka z kuskusem jest lekka i sycąca zarazem. Idealna na przekąskę, obiad lub kolację
Zdrowa przekąska to jest to! Zaspokoi głód, a przy okazji ci nie zaszkodzi. Co więcej, nawet pomoże, np. w odchudzaniu. Sałatka z kuskusem, bo o niej mowa, jest dobrym sposobem na ograniczenie kaloryczności posiłków. Możesz po nią sięgać np. na początku diety odchudzającej, gdy dopadnie cię głód. Jej zjedzenie, nawet z nadprogramową częstotliwością, nie pójdzie ci w boczki. Co więcej taką sałatkę można też zjeść w miejsce kolacji, a nawet lekkiego obiadu.
Co to jest kuskus i jakie ma zalety?
Kuskus to rodzaj kaszy, którą otrzymuje się zwykle z semoliny czyli drobno zmielonej pszenicy albo z mąki jęczmiennej. Po wymieszaniu z wodą, robi się z niej granulki, które następnie są parzone i suszone. Z tego też powodu, kasza ta nie wymaga gotowania, a jedynie namoczenia w gorącej wodzie. Kasza ta jest popularna w krajach Afryki Północnej, np. w Maroko, Algierii, gdzie podaje się ją np. do tradycyjnej potrawy tajine.
Kuskus jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych, przy czym zawiera mało tłuszczu. Z tego powodu kaszę tę warto włączyć do diety. 100 g kuskusu gotowego do spożycia dostarcza tylko ok. 110 kcal. Poza tym kasza ta zawiera też białko, błonnik, witaminy z grupy B oraz magnez, potas i fosfor.
Jak zrobić lekką sałatkę z kuskusem?
Jeśli jeszcze nie przyrządzaliście kuskusu, to mam dla was dobrą wiadomość. Jeśli przygotujecie tę kaszę według zaleceń, nie ma szans, by się rozgotowała i zrobiła paćkowata. Po napęcznieniu i wymieszaniu jest idealnie sypka.
Przepis: Sałatka z kaszą kuskus
Sałatka z kuskusu, pomidorów i ogórka
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- arabska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka suchej kaszy kuskus
- 1 ogórek sałatkowy
- 2-3 pomidory
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kuskusuKuskus wsyp do rondelka lub ceramicznej miski i zalej go ok. 1,5 szklanki wrzątku (nad warstwą kaszy powinna znajdować się ok. 1 cm warstwa gorącej wody). Naczynie szczelnie przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie kaszę przemieszaj widelcem, przełóż do salaterki i przestudź.
- Przygotowanie sosuZ oliwy, soku z cytryny, miodu, musztardy, dużej szczypty soli i pieprzu przygotuj sos. Dodaj go do jeszcze ciepłego kuskusu, wymieszaj.
- Krojenie warzyw i wykańczanie sałatkiOgórek umyj, obierz, pokrój w niedużą kostkę. Pomidory umyj, wytrzyj, też pokrój w kostkę. Natkę pietruszki i szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Warzywa i zieleninę dodaj do kuskusu, całość wymieszaj, dopraw do smaku.
Wskazówka: sałatkę z kuskusem możesz też wzbogacić cebulą, orzechami, rodzynkami, posiekanymi listkami mięty, kolendry lub bazylii.
Inne pomysły na wykorzystanie kaszy kuskus
Z wykorzystaniem kaszy kuskus można też przygotować inne sałatki, np. z dodatkiem orzechów, suszonych owoców czy ziół. Kaszę tę podaje się również jako dodatek do dań mięsnych, rybnych i warzywnych. Używa się ją także do potraw jednogarnkowych, np. z dodatkiem warzyw, kurczaka czy mięsa mielonego. Na bazie tej kaszy można też robić farsz do warzyw, używa się ją również do zagęszczania zup. Kuskus w połączeniu z mlekiem, owocami i przyprawami może stanowić doskonały deser.