Tymi szaszłykami zawsze otwieramy sezon grillowy. Są proste, a takie pyszne
Piękna pogoda zachęca do wyjścia w plener. Również z jedzeniem. O ile bowiem przyjemniej przyrządza się smaczne kąski na ruszcie, niż gotuje w kuchni. A jeszcze przyjemniej zjada się te pyszności w otoczeniu zieleni. Nic tylko korzystać z okazji i grillować zamiast gotować i piec. My co roku na pierwszego grilla zapraszamy znajomych, a oni zawsze proszą, żebym przygotowała te kolorowe szaszłyki. Robię je z fileta z kurczaka i kilku warzyw dosłownie w 15 minut. Znikają wkrótce po upieczeniu.
Przepis na szaszłyki z kurczaka i warzyw
Do przygotowania szaszłyków zawsze używam fileta z piersi kurczaka. Mięso kroję w sporą kostkę, przyprawiam i odstawiam na pół godziny. Dłużej nie trzeba.
Przepis: Szaszłyki mięsno-warzywne
Szaszłyki z fileta kurczaka i warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 115 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże, pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 1 cukinia
- 2 cebule
- 2 kolorowe papryki
- 2 ząbki czosnku
- oregano
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaFilet z kurczaka oczyść, opłucz, pokrój w sporą kostkę. Dodaj do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, trochę soli, pieprzu i oregano, a także 2 łyżki oliwy. Wymieszaj, odstaw na pół godziny.
- Krojenie warzywPapryki i cukinię umyj. Papryki pokrój oczyść z nasion, pokrój w dużą kostkę. Cukinię pokrój w grubsze plastry. Cebule obierz, pokrój w cząstki. Warzywa oprósz oregano, wymieszaj z oliwą.
- Przygotowanie i pieczenie szaszłykówDrewniane szpadki do szaszłyków posmaruj oliwą. Nadziewaj na nie na przemian po kawałku mięsa i kolorowych warzyw. Szaszłyki grilluj ok. 15 minut, co jakiś czas je obracaj, by się nie przypaliły.
Wskazówka: szaszłyki można też piec na tacce aluminiowej. Wtedy mięso zachowa więcej soków.
Z tych składników też przygotujesz apetyczne szaszłyki
Do przygotowania kolorowych szaszłyków można też użyć nieco innych składników. Zamiast fileta z piersi kurczaka, doskonale sprawdzi się też filet z piersi indyka. Można też sięgnąć po polędwiczkę wieprzową, a nawet po wątróbkę drobiową.
Oprócz papryki, cukinii i cebuli do szaszłyków można też dołożyć pieczarki, bakłażan, szparagi czy marchewkę. Jeśli lubicie owocowe smaki, możecie sięgnąć po kawałki świeżego ananasa, plastry jabłka czy cytryny.
Co podać do grillowanych szaszłyków?
Ja do grillowanych szaszłyków zwykle podaję pieczywo czosnkowe i sos tzatziki. Można też jednak zaserwować pieczywo, pieczone ziemniaki lub ugotowany ryż. Jeśli chodzi o sos, dobrze też sprawdzi się sos pieprzowy, czosnkowy czy musztardowy. Warto też podać surówkę z sezonowych warzyw.