Błyskawiczny sos jogurtowy z awokado. Idealny do wiosennych sałatek
To jeden z moich ulubionych sosów. Ma ładny, kojarzący się z wiosną kolor, a dzięki dodatkowi limonki zaskakuje orzeźwiającym smakiem.
Jak zrobić sos jogurtowy z awokado?
Instrukcja jest krótka: wystarczy zmiksować składniki i sos jest gotowy. Najlepiej użyć do tego blendera typu żyrafa. Ważne jest, aby awokado, którego użyjesz do sosu, było dojrzałe i miękkie. Inaczej sos nie będzie dobry, bo to właśnie awokado dodaje mu przyjemnej kremowości i delikatności.
Przepis: Sos jogurtowy z awokado
Lekki sos, który można wykorzystać do sałatek, kanapek i dań na ciepło.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki soku z limonki
- garść natki pietruszki
- skórka otarta z 1/2 limonki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie sosuZmiksuj razem jogurt, awokado, posiekaną pietruszkę i sok z limonki. Dodaj sól, pieprz, skórkę z limonki i wszystko wymieszaj.
Jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy smak, możesz dodać do sosu ząbek czosnku. Jeśli lubisz bardzo delikatne sosy, możesz dodać odrobinę miodu (nie więcej jednak niż łyżeczkę na podane w przepisie proporcje). Do sosu będzie pasowała także świeża mięta, szczypiorek, koperek, ale także dzikie zioła, np. podagrycznik albo jasnota purpurowa.
Do czego wykorzystać sos jogurtowy z awokado?
Sos wystarczy wymieszać ze świeżymi warzywami i pyszna wiosenna sałatka gotowa. Możliwości jest wiele. Możesz go połączyć nawet z samą kapustą pekińską. Możesz dodać do tego pomidorki, ogórki, cebulę, rukolę. Sos sprawdzi się także jako dodatek na kanapki: używaj go zamiast majonezu. Ciekawą opcją jest połączenie sosu ze świeżymi ogórkami i zrobienie innej wersji mizerii. Dodawaj sos także to tortilli i domowych burgerów zamiast majonezu i innych ciężkich sosów na bazie śmietany.
Sos jogurtowy z awokado ze względu na swój wiosenny kolor będzie się też ładnie prezentował na wielkanocnym stole. Możesz dekorować nim jajka i zaserwować obok ćwikły i chrzanu z półmiskiem mięs.
Sos można podawać także do dań na ciepło. Idealnie sprawdzi w towarzystwie dań z drobiu (np. pieczonych piersi z kurczaka albo sznycli z indyka) oraz ryb (np. pieczonego dorsza albo łososia).