Tę ekspresową zapiekankę makaronową robię często na obiad. Jest prosta i pyszna
Szybkie obiady cieszą się powodzeniem szczególnie u osób pracujących. Często bowiem po powrocie do domu stoją przed wyzwaniem, by jeszcze nakarmić rodzinę. Liczy się więc nie tylko, by danie dało się szybko przyrządzić, ale też by zrobić je z dość prostych składników. I tu zapiekanki kłaniają się w pas, dając nam duże możliwości wyboru. Możemy bowiem zrobić je na bazie makaronu, ryżu, kaszy czy ziemniaków, dołożyć składniki, które właśnie mamy w lodówce, zapiec i gotowe.
Z czego zrobić szybką zapiekankę na obiad?
Podstawą zapiekanki obiadowej powinien być produkt skrobiowy. Może to być makaron, ryż, kasza czy ziemniaki (u nas znajdziesz przepis na prostą i smaczną zapiekankę ziemniaczaną). Możesz tu też wykorzystać składniki, które zostały ci z obiadu z poprzedniego dnia.
Do zapiekanki warto dorzucić warzywa, które można jeść na surowo, więc nie wymagają długiej obróbki termicznej. Może to więc być cukinia, papryka, pomidory, por, cebula, marchewka, kalafior, brokuł.
Zapiekanka może być wegetariańska lub z dodatkiem mięsa albo wędlin. Jeśli chodzi o mięso, powinno być ono ugotowane lub obsmażone, ewentualnie można użyć mięso z rosołu albo pieczone z poprzedniego obiadu. Dobrze też sprawdzą się wędliny, np. szynka, boczek, salami.
Po wymieszaniu zapiekankę można posypać jedynie startym serem. Jednak będzie smaczniejsza, gdy zalejesz ją doprawionym sosem śmietanowo-jajecznym czy samą śmietanką.
Jak zrobić ekspresową zapiekankę makaronową?
Do przygotowania szybkiej zapiekanki proponujemy wykorzystać filet z kurczaka. Jest pożywny, łatwo dostępny i nie wymaga długiej obróbki kulinarnej.
Przepis: Szybka zapiekanka makaronowa
Makaron zapiekany z brokułem i kurczakiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 660 w każdej porcji
Składniki
- 300 g grubszego makaronu, np. rurki, świderki
- 1 brokuł
- 400 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- 150 ml śmietanki 30%
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 50 g startego sera
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronu i brokułuMakaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, odcedź. Brokuł opłucz, podziel na różyczki, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 5 minut.
- Smażenie kurczakaFilet kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski lub w kostkę. Obsmaż na łyżce oleju. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę przesmaż, dopraw do smaku.
- Mieszanie składników i zapiekanieMakaron wymieszaj z brokułem oraz z kurczakiem z cebulą i czosnkiem. Przełóż do natłuszczonego olejem, żaroodpornego naczynia. Zalej jajkami rozmieszanymi ze śmietanką, odrobiną gałki, soli i pieprzu. Posyp serem. Piecz ok. 25 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Jak odgrzewać zapiekankę makaronową?
Zapiekanka makaronowa doskonale nadaje się do odgrzewania. Warto więc od razu zrobić ją na dwa dni. Na szybko można ją odgrzać w kuchence mikrofalowej. Trzeba ją jednak przykryć, by nie obeschła. Niezawodnym sposobem na odgrzanie zapiekanki jest też piekarnik. Przykryte danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190 stopni Celsjusza i trzymamy ok. 15 minut.