Te kotlety są u mnie obiadowym hitem. Najważniejszy składnik to gotowane jajka
Kotlety jajeczne w najprostszej formie składają się z gotowanych jajek, surowego jajka, odrobiny bułki tartej i przypraw. Wystarczy dodać dwa dodatkowe składniki, a danie wjeżdża na zupełnie inny poziom.
Kotlety z jajek, brokułów i sera
Te kotlety robi się błyskawicznie, wystarczy, że masz ugotowane jajka. Warto pamiętać, że ugotowane jaja można trzymać w lodówce nawet tydzień, a to oznacza, że możesz ugotować je wcześniej (np. przy okazji gotowania do innych dań), a wykorzystać w kolejne dni. Kotlety z jajek to także sposób na wykorzystanie jaj po Wielkanocy.
Są różne patenty na rozdrobnienie jajek do kotletów. Ja najbardziej lubię zetrzeć je na drobnej tarce i uważam, że to najwygodniejszy sposób. Do kotletów z jajek zawsze dodaję żółty ser, ewentualnie ser mozzarella. Wszystko zależy od tego, co akurat mam w lodówce. Moim ulubionym dodatkiem są brokuły: sprawiają, że kotleciki wyglądają ładnie, a ja mam dodatkową porcję warzyw do codziennego menu.
Przepis: Kotlety jajeczne z brokułami
Pomysł na zdrowy, bezmięsny dodatek do obiadu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 5 ugotowanych na twardo jaj
- 1 jajko surowe
- 5 różyczek brokułu
- 50 g tartego żółtego sera
- 6 łyżek bułki tartej
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na kotletyUgotowane jajka zetrzyj na tarce lub rozgnieć widelcem. Dodaj surowe jajko, tarty ser i 1 łyżkę bułki tartej. Różyczki brokułu posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce i dodaj do jajek. Dopraw solą, pieprzem i dobrze wszystko wymieszaj.
- Smażenie kotletówZ masy formuj niewielkie kotleciki. Smaż z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju.
Gotowe kotlety jajeczne można podawać z ziemniakami i surówkami, jak klasyczne kotlety mielone. Świetnie smakują także z ryżem. Ja lubię je także kłaść na kanapki z odrobiną majonezu i garścią liści różnych sałat. Mogą być także podane jako przekąska – wtedy warto postawić obok miski z kotlecikami ulubiony sos, np. jogurtowy, czosnkowy albo koperkowy.
Inne pomysły na kotlety z jajek
Brokuły to tylko jedna z możliwości na zrobienie kotletów. Do podstawowej masy jajecznej (z ugotowanych jajek i surowego jajka) możesz dodać również inne składniki. Może to być posiekany szczypiorek, koperek albo pietruszka. Idealnie będą tu pasowały starte na tarce pieczarki. Zamiast żółtego sera możesz też dodać wyrazisty ser pleśniowy. Można także wykorzystać nasiona, ziarna i orzechy.