Prosty przepis na domowe mleko migdałowe. Już nigdy nie kupisz gotowca w sklepie

Dodano:
Mleko migdałowe Źródło: Shutterstock / deryabinka
Mleko roślinne bardzo łatwo możesz zrobić w domu. To gwarancja dobrego składu, a smak domowego mleka z migdałów nie może równać się nawet z najlepszym napojem ze sklepu.

Mleko roślinne to nic innego jak napój zrobiony na bazie wody i orzechów, migdałów, ale też np. ryżu bądź płatków owsianych. Dziś bez trudu można kupić takie napoje w sklepach, jednak zawsze warto patrzeć na skład. Powinien być maksymalnie prosty. Na przykład dobre mleko migdałowe powinno mieć w składzie jedynie wodę, migdały i szczyptę soli. Taki napój można zrobić samodzielnie.

Jak zrobić mleko migdałowe?

Gdyby opowiedzieć o tym najprościej – wystarczy zmiksować migdały z wodą i odcisnąć powstały płyn. Dlatego jedyne, czego potrzebujesz oprócz składników, to dobry blender i czystą gazę lub ściereczkę. W naszym przepisie wykorzystujemy migdały ze skórką, ale jeśli chcesz uzyskać bardzo jasne i delikatne mleko, możesz wykorzystać migdały obrane i postępować z nimi tak samo.

Przepis: Domowe mleko migdałowe

Roślinny napój z migdałów i wody.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 szklanka migdałów ze skórką
  • 4 szklanki wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Moczenie migdałówMigdały zalej wodą tak, aby były przykryte i odstaw na noc (na 8-12 godzin).
  2. Robienie mlekaMigdały odcedź i zalej 4 szklankami czystej wody. Dodaj szczyptę soli i zmiksuj wszystko blenderem. Następnie przecedź przez sitko wyłożone gazą, a pozostałe na gazie drobinki migdałów dobrze odciśnij.

Gotowe mleko migdałowe należy przechowywać w lodówce. Trzeba je zużyć w ciągu trzech dni. Mleko migdałowe możesz używać wszędzie tam, gdzie tradycyjne mleko krowie. Przed użyciem mleko migdałowe należy zamieszać.

Dodatki do mleka migdałowego

Smak mleka migdałowego można podbić dodatkami. Najbardziej popularne jest dodanie ekstraktu waniliowego lub miodu. Jeśli chcesz mieć słodsze mleko, ale bez dodatku białego cukru, razem z migdałami namocz przez noc suszone daktyle i potem zmiksuj wszystko razem. Daktyle dodadzą napojowi przyjemnej słodyczy. Do mleka można dodać również kakao lub np. sok malinowy, jeśli chcesz uzyskać napój smakowy.

Jak wykorzystać wytłoki migdałowe?

Po odciśnięciu zmiksowanych z wodą migdałów zostaną tak zwane wytłoki. Nie wyrzucaj ich – można je wykorzystać do wypieków (świetnie sprawdzą się we wszelkiego rodzaju ciasteczkach) albo do zrobienia zdrowych batonów. Takie migdałowe resztki można również dodawać do owsianki albo dowolnego pesto (np. pesto z pietruszki).

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...