Zawsze się cieszę, gdy zostanie mi krajanka z rosołu. Następnego dnia robię z niej szybki obiad
Niektórzy nie znoszą poniedziałków, ponieważ trzeba iść do pracy. A ja je uwielbiam, bo wtedy nie muszę gotować. Po weekendzie zostaje mi bowiem trochę potraw, które wystarczy odgrzać i podać na obiad. Są też takie smakołyki, z których raz dwa mogę wyczarować coś pysznego. Jednym z nich jest makaron krajanka, który zwykle zostaje mi po rosole. Robię z niego danie, które doskonale pamiętam z dzieciństwa.
Jak przechowywać ugotowany makaron krajanka?
Ugotowany makaron krajanka przechowuje się tak samo, jak inne makarony. To znaczy po wystudzeniu trzeba go umieścić np. w ceramicznej lub szklanej miseczce, przykryć i wstawić do lodówki. Przykryć można pokrywką, jednak ja preferuję folię spożywczą, którą owijam naczynie, a potem ostrzem noża robię w niej kilka otworów, by makaron mógł „oddychać”. Dzięki temu makaron nie obsycha i następnego dnia smakuje, jak świeży. I najlepiej zużyć go właśnie następnego dnia.
Jak zrobić makaron krajanka na patelni?
To danie pamiętam z dzieciństwa. Było chrupiące i słodkie zarazem. Moje dzieci je uwielbiają, a dla męża robię je w nieco innej wersji.
Przepis: Makaron z twarogiem
Smażony makaron krajanka
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 300 w każdej porcji
Składniki
- ok. 600 g ugotowanego makaronu krajanka
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- 2-3 łyżki cukru
- 150 g białego twarogu
Sposób przygotowania
- Smażenie makaronuNa patelni rozgrzej masło klarowane. Włóż makaron i smaż go na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Zakończ smażenie, gdy makaron będzie gorący lub zrumieniony.
- Serwowanie makaronuPodsmażony makaron wyłóż na talerze. Posyp pokruszonym białym serem i cukrem.
Jak przygotować i podać makaron krajanka z patelni – wskazówki
Makaron krajanka można tylko przesmażyć na maśle, by zrobił się gorący. Można go też zrumienić, by stał się chrupiący. Wszystko zależy od naszych preferencji.
- Taki makaron wystarczy jedynie posypać cukrem. Krajankę z patelni można też podać w wytrawnej wersji. Wtedy polewamy go cebulką zrumienioną z boczkiem i posypujemy pokruszonym białym serem.
- Jeśli nie masz masła klarowanego, makaron możesz przesmażyć na tradycyjnym maśle. By nieco podnieść jego temperaturę dymienia, można je połączyć z olejem.
Do czego jeszcze warto wykorzystać makaron krajanka?
Krajankę możesz też wykorzystać do przygotowania błyskawicznej sałatki makaronowej, a także do zapiekanek. Świetnie też sprawdzi się jako dodatek do warzywnych dań z patelni. Przy czym najpierw trzeba podsmażyć warzywa, a pod koniec dodać makaron i całość przesmażyć. Dzięki temu ten delikatny makaron zachowa smak i się nie rozpadnie.