Wytrawna owsianka z jajkiem i awokado. Zdrowe śniadanie zrobisz w 15 minut
Wytrawne owsianki można podawać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami: dokładnie tak samo jak w przypadku owsianek na słodko. To ciekawe urozmaicenie śniadań, ale też idealna opcja dla tych, którzy nie przepadają za słodkim posiłkiem na początek dnia.
Wytrawna owsianka z jajkiem
Wytrawna owsianka z jajkiem to pomysł na szybkie i bardzo pożywne śniadanie. Robi się ją błyskawicznie. W tej wersji można przygotować również owsiankę nocną i namoczyć płatki na noc w wodzie. Wówczas rano będą już miękkie – wtedy wystarczy je tylko podgrzać, doprawić, oraz dołożyć dodatki, bo owsianka w tej wersji najlepiej smakuje na ciepło. Jajko sadzone powinno być usmażone tak, aby żółtko pozostało płynne.
Przepis: Owsianka z jajkiem sadzonym i awokado
Wytrawna owsianka to propozycja zdrowego śniadania.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 450
Składniki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- 1 płaska łyżeczka czarnuszki
- sól, pieprz
- kilka listów bazylii
Sposób przygotowania
- Gotowanie płatków owsianychPłatki owsiane zalej wodą i gotuj ok. 5-7 minut aż staną się miękkie. Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
- Szykowanie owsiankiNa oleju usmaż jajko sadzone. Awokado pokrój w plasterki lub w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Nałóż owsiankę do miski, ułóż na niej awokado i jajko, dopraw solą, pieprzem i dopraw czarnuszką. Udekoruj listkami bazylii.
Co dodać do wytrawnej owsianki?
Wytrawne owsianki dają ogromne pole do popisu, jeśli chodzi o dodatki. Same płatki owsiane można doprawić solą, sosem sojowym, pastą miso, albo ugotować na dowolnym bulionie (dobrze smakują gotowane na bulionie grzybowym lub warzywnym). Do takiej owsianki możesz dodać:
- jajka w różnej wersji (sadzone, gotowane, w koszulce),
- świeże zioła (np. bazylię, tymianek, pietruszkę, mięte, kolendrę),
- świeże warzywa (np. ogórka, pomidory, rzodkiewkę czy kolorową paprykę),
- suszone pomidory,
- wędzoną rybę (np. łososia lub makrelę),
- świeży lub smażony szpinak,
-
hummus, który szybko można zrobić w domu,
- masło orzechowe,
- pesto (wypróbuj: pesto z pietruszki z naszego przepisu),
- pieczarki (np. przesmażone na cebuli),
- orzechy, nasiona i pestki.
Niektóre składniki można dodać do owsianki na etapie gotowania lub je przesmażyć. Dla wielbicieli wyrazistych smaków ciekawą opcją będzie dodanie płatków owsianych na patelnię ze smażoną cebulką i pieczarkami. Do takiej owsianki dorzuć np. jajko na miękko i świeże pomidorki koktajlowe. Jeśli podajesz owsiankę ze świeżymi warzywami, skrop je zawsze odrobiną oliwy.