Wykwintny makaron z bakłażanem i pomidorami. Poznaj mój prosty przepis na elegancki obiad lub kolację

Dodano:
Pasta alla Norma Źródło: Smaki.pl/Magdalena Kmita-Kulesza
Pasta alla Norma to proste ale wyraziste danie. Poznaj mój sposób na dostarczanie wyrafinowanych doznań smakowych gościom. Zrobienie tego makaronu z bakłażanem i sosem pomidorowym nie zajmuje dużo czasu.

Pasta alla Norma to klasyczne danie kuchni sycylijskiej, które składa się tylko z kilku prostych składników: makaronu, sosu z pomidorów, bakłażanów, bazylii i sera. W oryginalnej, klasycznej wersji tego dania wykorzystuje się ser ricotta salata powstający z mleka owczego i krowiego. Jest twardy, lekko słony i ma dość intensywny smak. Niestety nie jest to produkt, który łatwo u nas kupić. Dlatego w swoim przepisie stosuję parmezan. Zawsze mam go w lodówce, a do tego świetnie komponuje się ze świeżą bazylią, pomidorami i smażonym bakłażanem.

Rada: jeśli sos pomidorowy z poniższego przepisy wyjdzie zbyt gęsty, możesz dodać do niego trochę wody, którą uzyskasz z gotowania makaronu.

Przepis: Pasta alla Norma

Przepis na pasta alla Norma to doskonałe połączenie prostych składników, które razem tworzą pyszne i aromatyczne danie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 400 g makaronu penne
  • 2 bakłażany
  • 400 g pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie sosuPosiekaj czosnek i smaż na patelni przez około 1 minutę ma łyżce oliwy z oliwek. Następnie dodaj pomidory pelati w puszce lub świeże, obrane ze skórki i pokrojone oraz sól i pieprz do smaku. Smaż na średniej mocy palnika przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
  2. Smażenie bakłażanówW czasie, gdy sos pomidorowy się redukuje, umyj bakłażany umyj, osusz, a następnie pokrój wzdłuż na 6 części. Posól je i odstaw na około 10 minut, aby pozbyć się gorzkiego smaku. Następnie osusz bakłażany za pomocą ręcznika papierowego. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż bakłażany na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmij bakłażany i odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. Gotowanie makaronuW dużej ilości osolonej wody ugotuj makaron al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź makaron, zachowując trochę wody z gotowania.
  4. Łączenie sosu z makaronemDodaj makaron do sosu z bakłażanami, dobrze wymieszaj, aby sos dokładnie pokrył makaron. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możesz dodać trochę pozostawionej wody z gotowania makaronu.
  5. Serwowanie daniePodawaj makaron z sosem na talerzach, układając na nim kawałki bakłażana i posypując jego wierzch startym parmezanem (lub innym serem, np. ricotta salata). Dnie udekoruj listkami świeżej bazylii.

Inna wersja pasta alla Norma

Niektóre przepisy na pasata alla Norma wykorzystują bakłażany pokrojone w kostkę. W tej wersji dania usmażone na złoty kolor warzywo dodaje się do przesmażonych pomidorów i gotuje wszystko razem przez kolejne 5 minut. Następnie makaron miesza się dokładnie z tak przygotowanym sosem, a przed podaniem porcje na talerzach posypuje się serem i dekoruje listkami bazylii.

Ja jednak zdecydowanie polecam danie w mojej wersji. Smakuje i wygląda rewelacyjnie. To jeden z moich patentów na przygotowanie eleganckiej kolacji we dwoje, choćby z okazji Dnia Kobiet.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...