Słodkie grzanki z ubitą fetą to ostatni hit Internetu. Zaskocz nim swoich bliskich
W Internecie dobre i złe wieści rozchodzą się bardzo szybko. Podobnie, jak przepisy na wyjątkowe potrawy. Do takich z pewnością należy prosta przekąska z chałki i sera feta. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy, a zaskakujące połączenie słodkiego i słonego wprawi wasze kubki smakowe w prawdziwą euforię.
Słodka chałka smakuje nie tylko na słodko
Robioną ze słodkawego ciasta drożdżowego chałkę można podać na wiele sposobów. Zwykle kroi się ją w kromki, smaruje masłem oraz miodem, dżemem lub konfiturą. Można ją też jadać namoczoną w mleku albo podgrzewać i serwować na ciepło. Jednak chałka dobrze smakuje również z wytrawnymi dodatkami. Spróbujcie kanapek z chałki z serem żółtym czy pasztetem. To zupełnie inny wymiar smaku. Podobnie zresztą jak grzanki z chałki podane z ubitą fetą i pomidorkami.
Jak zrobić słodkie grzanki z ubitą fetą?
Słodka chałka i słona feta doskonale idą ze sobą w parze. Szczególnie, jeśli z chałki zrobi się grzanki, a z sera feta puszysty krem. Całość świetnie dopełnią pieczone pomidorki. Ta pomysłowa przekąska wygląda jak z restauracji, a smakuje niebiańsko.
Przepis: Słodkie grzanki z ubitą fetą
Grzanki z chałki podane z ubitym serem feta i pieczonymi pomidorkami
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 1 chałka
- 300 g sera feta
- 4-5 łyżek mleka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- 100 g masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka miodu
- szczypta soli
- 2 gałązki pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania
- Przygotowanie grzanekChałkę pokrój w dość grube kromki. Miękkie masło utrzyj z cukrem, miodem i szczyptą soli. Masłem posmaruj z obu stron kromki chałki. Ułóż je na ruszcie nad blachą z piekarnika. Piecz ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, wystudź.
- Wykonanie bitej fetySer feta lub typu feta pokrusz do miski. Dodaj mleko, 2 łyżki oliwy z oliwek i szczyptę soli, zblenduj całość na gładką masę.
- Smażenie pomidorkówPomidorki umyj, nie obrywając od gałązek. Połóż je na patelni z łyżką oliwy, lekko zrumień z każdej strony. Przykryj, trzymaj pod przykryciem na małym ogniu, aż zrobią się miękkie i gorące.
- Serwowanie grzanekChrupiące grzanki rozłóż na talerzykach. Na każdej połóż porcję kremu z sera feta, udekoruj pomidorkami, oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówki, dzięki którym słodkie grzanki z ubitą fetą wyjdą idealne
Grzanki z fetą nie mogą się nie udać, jednak podamy parę szczegółów, dzięki którym wyjdą doskonałe.
- Chałkę należy pokroić w grube kromki. Dzięki temu po upieczeniu z wierzchu będą chrupiące, a w środku miękkie. W połowie pieczenia warto je obrócić na drugą stronę, by równomiernie się zrumieniły. Powinny być złociste i twardawe z wierzchu.
- Po pokruszeniu ser feta dobrze jest pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej. Wtedy da się go zmiksować, a nawet utrzeć ręcznie na puszystą masę.
- Pomidorki zamiast smażyć na patelni, można upiec w piekarniku razem z grzankami. Wcześniej można je skropić olejem.