Lane kluski jak u babci. Wystarczą 3 składniki, aby przygotować domowe kluseczki do zupy
Makaron lub ryż to niejedyne dodatki do zupy. Lane kluski przygotujesz znacznie szybciej, a ich smak przeniesie Cię do czasów dzieciństwa. Wystarczą 3 składniki, aby w kilka chwil cieszyć się wyjątkowym smakiem tego dodatku, który pasuje do zup i drugich dań. Kluseczki pasują do wielu różnych potraw. Ja wykorzystuję je nie tylko do rosołu lub zupy pomidorowej – choć przyznaję moja rodzina kocha te połączenia. To moim zdaniem również doskonały dodatek do dań takich jak gulasz wołowy lub wieprzowy, sos z karkówki, zupa grzybowa i potrawka z kurczaka.
Sprawdź, jak robię tradycyjne lane kluski, które zawsze wychodzą idealne. To właśnie takie kluseczki podawała moja babcia.
Przepis: Lane kluski
Kluseczki z tego przepisu mają delikatny smak i są miękkie. , Ro uniwersalny dodatek do wielu dań.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 117 w każdej porcji
Składniki
- 3 duże jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMąkę pszenną przesiej z solą do miski. Jajka wybij do kubka i rozmieszaj widelcem lub rózgą kuchenną.
- Łączenie mokrych i suchych składnikówDodaj przesianą z solą mąkę pszenną do roztrzepanych jajek. Mieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub miksera (na najniższych obrotach) do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto na lane kluski powinno być dobrze napowietrzone.
- GotowanieWlej gotowe ciasto na lane kluski cienkim strumieniem do garnka z gotującym się mlekiem, bulionem lub zupą, Ostrożnie zamieszaj. Gotuj około 1 minutę od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię.
Lane kluski – przydatne wskazówki
Możesz zrobić kolorowe lane ciasto. Wystarczy, że dodasz do składników na przykład 1 łyżkę soku ze szpinaku, 1 łyżkę soku z marchwi, 1 łyżkę soku z buraków, odrobinę kurkumy lub 1/2 łyżeczki czerwonej papryki. Kolor będzie różny, w zależności od dodatku. Takie domowe lane kluseczki doskonale smakują nie tylko z rosołem, ale także różnymi zupami.
Jeśli lane kluski nie mają być składnikiem zupy, to możesz ugotować je na lekko osolonym wrzątku, odcedzić i dodać do mleka (zupa mleczna z kluseczkami lanymi to miłe wspomnienie z dzieciństwa), sosu, gulaszu lub potrawki z kurczaka.