Lane kluski jak u babci. Wystarczą 3 składniki, aby przygotować domowe kluseczki do zupy

Dodano:
Kluski lane w rosole Źródło: Shutterstock / Robson90
Lane kluski to smaczny dodatek do różnych zup. Kojarzone są z zupą mleczną, ale doskonale smakują też jako dodatek m.in. do rosołu, zupy pomidorowej czy sosu. Przepis na tradycyjne lane kluseczki.

Makaron lub ryż to niejedyne dodatki do zupy. Lane kluski przygotujesz znacznie szybciej, a ich smak przeniesie Cię do czasów dzieciństwa. Wystarczą 3 składniki, aby w kilka chwil cieszyć się wyjątkowym smakiem tego dodatku, który pasuje do zup i drugich dań. Kluseczki pasują do wielu różnych potraw. Ja wykorzystuję je nie tylko do rosołu lub zupy pomidorowej – choć przyznaję moja rodzina kocha te połączenia. To moim zdaniem również doskonały dodatek do dań takich jak gulasz wołowy lub wieprzowy, sos z karkówki, zupa grzybowa i potrawka z kurczaka.

Sprawdź, jak robię tradycyjne lane kluski, które zawsze wychodzą idealne. To właśnie takie kluseczki podawała moja babcia.

Przepis: Lane kluski

Kluseczki z tego przepisu mają delikatny smak i są miękkie. , Ro uniwersalny dodatek do wielu dań.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
1 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
117 w każdej porcji

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMąkę pszenną przesiej z solą do miski. Jajka wybij do kubka i rozmieszaj widelcem lub rózgą kuchenną.
  2. Łączenie mokrych i suchych składnikówDodaj przesianą z solą mąkę pszenną do roztrzepanych jajek. Mieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub miksera (na najniższych obrotach) do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto na lane kluski powinno być dobrze napowietrzone.
  3. GotowanieWlej gotowe ciasto na lane kluski cienkim strumieniem do garnka z gotującym się mlekiem, bulionem lub zupą, Ostrożnie zamieszaj. Gotuj około 1 minutę od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię.

Lane kluski – przydatne wskazówki

Możesz zrobić kolorowe lane ciasto. Wystarczy, że dodasz do składników na przykład 1 łyżkę soku ze szpinaku, 1 łyżkę soku z marchwi, 1 łyżkę soku z buraków, odrobinę kurkumy lub 1/2 łyżeczki czerwonej papryki. Kolor będzie różny, w zależności od dodatku. Takie domowe lane kluseczki doskonale smakują nie tylko z rosołem, ale także różnymi zupami.

Jeśli lane kluski nie mają być składnikiem zupy, to możesz ugotować je na lekko osolonym wrzątku, odcedzić i dodać do mleka (zupa mleczna z kluseczkami lanymi to miłe wspomnienie z dzieciństwa), sosu, gulaszu lub potrawki z kurczaka.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...