Do ciasta na naleśniki wlewam piwo. To patent ze starej książki kucharskiej mojej babci
Piwne ciasto naleśnikowe jest elastyczne, delikatne i ma przyjemny, lekko wytrawny smak. Dlatego doskonale sprawdzi się do naleśników z nadzieniami mięsnymi, rybnymi, grzybowymi oraz do różnego rodzaju krokietów. Piwo sprawia, że ciasto jest lekko puszyste i nie trzeba dodawać do niego żadnych spulchniaczy. Przepis na piwne ciasto naleśnikowe znalazłam w książce kucharskiej, z której korzystała moja babcia – to prosty patent, na małą odmianę dla wszystkich fanów naleśników i krokietów.
Jak zrobić piwne ciasto naleśnikowe?
Piwne ciasto naleśnikowe robi się dokładnie tak samo, jak klasyczne ciasto na naleśniki. Jedyna zmiana to dodatek piwa zamiast wody. Nie musisz obawiać się o zawartość alkoholu. Alkohol odparuje podczas smażenia, ale jeśli chcesz, możesz wykorzystać piwo bezalkoholowe. Najlepiej nadaje się tutaj jasne piwo, ale możesz z rodzajami piwa eksperymentować.
Przepis: Piwne naleśniki
Ciasto naleśnikowe z dodatkiem piwa.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka piwa
- sól
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaJajka wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj sól i piwo, wymieszaj. Odstaw na ok. 15 minut.
- Smażenie naleśnikówDobrze rozgrzaną patelnię wysmaruj odrobiną tłuszczu. Smaż jak tradycyjne naleśniki na złoto z obu stron.
W oryginalnym przepisie z książki „Dobra kuchnia” wydanej w 1973 roku, naleśniki smażone są na tłuszczu wytopionym z wieprzowej słoniny. Możesz również ten sposób wykorzystać.
Inspiracja: Naleśniki z piwnego ciasta możesz także wykorzystać do zrobienia sycącej zupy naleśnikowej: przepis na tradycyjną niemiecką zupę naleśnikową.
Piwne ciasto naleśnikowe na słodko
Nie jest powiedziane, że naleśniki dodatkiem piwa można jeść tylko w wersji wytrawnej. Do ciasta możesz dodać odrobinę cukru: w takiej wersji naleśniki zaskoczą wyrazistym smakiem. Idealnie wówczas pasują podane z serem, miodem i orzechami, albo karmelizowanymi na maśle gruszkami.
Do naleśników na słodko można wykorzystać piwa karmelowe lub słodkie piwa owocowe (szczególnie te z dodatkiem soku jabłkowego). Takie naleśniki będą dobrze smakowały podane z jabłkami i cynamonem albo z powidłami śliwkowymi.