Domowy twarożek z nerkowców nie zawiera grama mleka. Jest banalnie prosty do zrobienia
Jeśli masz w domu paczkę orzechów nerkowca, to domowy twarożek zrobisz w bardzo łatwy sposób. Twarożek z nerkowców kochają weganie, ale ta wersja zachwyci także tych, którzy lubią tradycyjny twaróg.
Jak zrobić twarożek z nerkowców?
Jedyna czynność, na którą trzeba poświęcić więcej czasu, to moczenie orzechów. Ten zabieg sprawia, że potem łatwo się miksują i mają przyjemnie kremową konsystencję. Najlepiej namoczyć orzechy wieczorem i zrobić twarożek rano, ale w wersji ekspresowej wystarczy zalać orzechy gorącą wodą i już nawet po 30 minutach można je miksować. Wystarczy dodać tylko sok z cytryny i odrobinę soli.
Przepis: Twarożek z nerkowców
Wegański, kremowy twarożek z orzechów nerkowca.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 250 g nerkowców
- sok z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
- Moczenie orzechówZalej orzechy wodą i odstaw najlepiej na noc. Jeśli nie masz czasu: zalej nerkowce gorącą wodą i odstaw na 30-60 minut.
- Robienie twarożkuZlej wodę z orzechów. Zmiksuj orzechy na gładko z sokiem z cytryny i solą.
Jak wykorzystać domowy twarożek z nerkowców?
Domowy twarożek z nerkowców doskonale zastępuje tradycyjny twaróg. Podaj go ze szczypiorkiem i rzodkiewką, a nikt nie zorientuje się, że to twaróg z orzechów! Twarożek z nerkowców nadaje się do nadziewania naleśników, można go wykorzystać także w farszach na pierogi. Świetnie pasuje na kanapki i grzanki – można dodać do niego dowolne, ulubione dodatki smakowe: np. koperek, czosnek, chilli, albo (szczególnie polecamy) odrobinę ostrego chrzanu. Na bazie takiego twarożku można robić pasty kanapkowe (np. dodając do niego drobno posiekane suszone pomidory, albo oliwki czy zioła).
Twarożek z nerkowców można podawać także na słodko. W wersji śniadaniowej na przykład w towarzystwie miodu i świeżych owoców. Taki twarożek może być także bazą wegańskich serników – chociaż w tym przypadku należałoby raczej powiedzieć: nerkowników. Można z niego zrobić idealnie kremowe wegańskie ciasta bez pieczenia, przypominające w smaku tradycyjne serniki. Wówczas najczęściej miksuje się twarożek z nerkowców z gorącą, ugotowaną kaszą jaglaną, która nadaje ciastu odpowiedniej konsystencji.