Pyszny twaróg możesz zrobić w domu. Potrzebny jest tylko jeden składnik

Dodano:
Domowy twaróg Źródło: Shutterstock / Africa Studio
Domowy twaróg na głowę bije wszystkie sklepowe. Wystarczy odrobina cierpliwości, aby zrobić biały ser we własnej kuchni.

Domowy twaróg taką metodą robiły nasze babcie i prababcie. Jedyne, czego potrzebujesz to zsiadłe mleko i odrobinę pracy. Przyda się termometr (kulinarny termometr to wydatek rzędu kilkunastu złotych) i czysta gaza.

Jak zrobić domowy twaróg z kwaśnego mleka?

Cały sekret tkwi w podgrzaniu zsiadłego mleka, a potem oddzieleniu białych skrzepów od serwatki. Ważna jest jednak temperatura – nie wolno mleka zagotować. Jeśli będzie zbyt wysoka, twaróg wyjdzie suchy i będzie się kruszył. Dlatego na tym etapie przyda się termometr.

Z podanego przepisu powinno wyjść 400-500 g domowego twarogu.

Przepis: Domowy twaróg z kwaśnego mleka

Domowy twarożek robiony jak za dawnych lat.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 2 litry zsiadłego mleka

Sposób przygotowania

  1. Podgrzewanie mlekaZsiadłe mleko wlej delikatnie do garnka (nie rozdrabniaj zbytnio białych skrzepów). Podgrzewaj delikatnie – powinni mieć temperaturę ok. 38 stopni. Idealnie, aby utrzymać taką temperaturę przez 30. Całość delikatnie mieszaj i pilnuj temperatury.
  2. Robienie twaroguPrzełóż skrzepy na gazę i odciśnij. Ser możesz przełożyć na sito, przykryć gazą i położyć na nim coś ciężkiego (np. słoik z wodą). Kiedy dobrze odcieknie, twarożek jest gotowy.

O czym pamiętać, robiąc domowy twaróg?

Domowy twaróg na czas odciekania serwatki dobrze jest mocni ścisnąć. Można położyć na niego deskę z obciążeniem, albo słoik z wodą. Dzięki temu będzie bardziej zwarty i łatwo się będzie kroić.

Jeśli nie masz kwaśnego mleka, możesz je zrobić samodzielnie – jednak nie da się go zrobić z mleka UHT (można za to z mleka pasteryzowanego). Najlepiej szukać dobrego mleka na lokalnych bazarach lub bezpośrednio u rolników. Można też kupić gotowe zsiadłe mleko.

Jak wykorzystać domowy twaróg?

Gotowy twarożek najlepiej zjeść w ciągu kilku dni: trzeba go trzymać w lodówce. Taki twaróg idealnie nadaje się na kanapki, można z niego też zrobić pyszny twarożek śniadaniowy (wystarczy dodać odrobinę śmietany lub jogurtu, szczypiorek i rzodkiewkę). Twarożek można też obtoczyć w przyprawach: np. mieszance soli i chilli, albo w ziarenkach czarnuszki.

Z domowego twarogu można także upiec sernik – wówczas należy taki ser dwukrotnie zmielić (jeśli wykorzystujesz tradycyjnie maszynkę do mielenia mięsa). Można też pomóc sobie mikserem. Domowy twaróg doskonale smakuje w wersji na słodko: np. z naleśnikami, albo grzankami, polany miodem albo domowej roboty dżemem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...