Ten sos czosnkowy z 4 składników idealnie pasuje do pizzy, burrito, tortilli z kurczakiem i wielu innych potra

Dodano:
Sos czosnkowy Źródło: Shutterstock / HandmadePictures
Aromatyczny sos czosnkowy pasuje do wielu dań, które są serwowane na ciepło i na zimno. Możesz go podawać do domowych fast-foodów np. tortilli i pizzy oraz do sałatek np. sałatki z grillowanym kurczakiem. Sprawdź, jak w 10 minut zrobić pyszny sos czosnkowy.

Sos czosnkowy jest szeroko stosowanym dodatkiem w różnych kuchniach na całym świecie, od europejskiej po azjatycką i śródziemnomorską. Jest uniwersalny i pasuje do wielu dań. Sprawia, że potrawy z mięsem lub warzywami zyskują wyjątkowy smak. Czosnkowy dip może przybierać różne formy, od prostych mieszanek czosnku z oliwą i przyprawami, po bardziej skomplikowane emulsje z dodatkiem majonezu, jogurtu lub śmietany. Mój ulubiony domowy sos czosnkowy robię z 4 składników. Jego smak jest na tyle intensywny, że nie wymaga doprawiania solą i pieprzem.

Przepis: Sos czosnkowy

Czosnkowy sos jest prosty do przygotowania w domu. Ponadto można dostosować jego intensywność i teksturę do indywidualnych preferencji.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Majonez i jogurt naturalny przełóż do miseczki.
  2. MieszanieWymieszaj majonez z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj kilka kropli soku z cytryny.
  3. ChłodzenieGotowy sos czosnkowy wstaw na 5 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Schłodzony sos czosnkowy podawaj do ulubionych dań np. tostów, kanapek, zapiekanek, pizzy, burrito. Możesz przechowywać go w lodówce przez kilka dni, w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Sos czosnkowy – przydatne wskazówki

Do sosu czosnkowego możesz dodać również przyprawy (np. paprykę, czarny pieprz) oraz świeże i suszone zioła. Idealnie nadają się np. posiekana natka pietruszki, oregano, koperek lub mięta.

Sos z powyższego przepisu ma intensywny, pikantny smak. Jeżeli wolisz łagodny sos czosnkowy, to zmniejsz ilość czosnku. Użyj wtedy 1-2 mniejszych ząbków czosnku.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...