Pasta kanapkowa z siemienia lnianego. Zrobisz ją w pół godziny
Pastę z siemienia lnianego pokochają fani dodawania do wszystkiego zdrowych ziaren. Zwykle są one dodatkiem w samym pieczywie, w tym przypadku są podstawą nietypowej pasty kanapkowej.
Jak zrobić pastę kanapkową z siemienia lnianego?
Pasta jest kremowa i dobrze rozsmarowuje się na pieczywie. Zawdzięcza to innym dodatkom, niż siemię lniane, które jest jej bazą. Do pasty dodajemy jeszcze ziarna słonecznika i nerkowce. Zwłaszcza te drugie po namoczeniu nadają paście przyjemnej konsystencji. To właśnie moczenie siemienia, orzechów i ziaren słonecznika jest całym sekretem dobrej pasty. Siemię wchłania część wody, a nerkowce i słonecznik stają się miękkie.
Nasza propozycja to pasta kanapkowa z siemienia lnianego z dodatkiem suszonych pomidorów w oliwie i czosnku. Dzięki nim pasta nabiera wyrazistego smaku. Wszystkie składniku (już po namoczeniu ziaren i orzechów) wystarczy tak naprawdę zmiksować – można zupełnie na gładko, a można tak, aby w paście były wyczuwalne ziarenka. Wszystko zależy od twoich upodobań.
Rada: jeśli pasta wyjdzie zbyt gęsta, dodaj do niej odrobinę wody lub oliwy z pomidorów.
Przepis: Pasta kanapkowa z siemienia lnianego
Zdrowa pasta kanapkowa z dodatkiem orzechów nerkowca i suszonych pomidorów.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 415 w każdej porcji
Składniki
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 1/3 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki wody
- 10 suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie ziarenZiarna słonecznika upraż na suchej patelni (powinny lekko się zrumienić, ale nie przypalić). Do kielicha blendera wrzuć siemię lniane, orzechy nerkowca i uprażony słonecznik. Zalej mocno ciepłą i odstaw na ok. 15-20 minut. W tym czasie posiekaj czosnek i pokrój drobno suszone pomidory.
- Robienie pastyDo namoczonych ziaren dodaj sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek oraz pomidory. Zmiksuj wszystko na pastę.
Inne pomysły na pastę kanapkową z siemienia lnianego
Suszone pomidory i czosnek to tylko jedna z propozycji na pastę, której bazą jest siemię lniane. Dodatki można zmieniać i tworzyć własne kompozycje. Możesz też stosować zamiennie nerkowce i słonecznik (np. dodać sam słonecznik, albo same nerkowce).
Jakie dodatki pasują do past na bazie siemienia lnianego? Mogą tą być wszelkie warzywa strączkowe, np. fasola lub ciecierzyca z puszki. Świetnie tu będą pasowały także pieczone warzywa: np. papryka (obrana ze skórki), marchew, seler, bakłażan, ale też pieczone pomidory. Ciekawą opcją jest dodatnie do pasty przesmażonych na oliwie z cebulką pieczarek.