Po wątróbkę drobiową z cebulką sięgam, gdy robię szybki, tani i pożywny obiad. Poznaj mój niezawodny przepis
Wątróbka drobiowa to ogólnodostępny i tani produkt spożywczy, z którego wyczarujesz pyszny, szybki obiad. Proste danie, które robię z wątróbki zachwyca smakiem i aromatem oraz ma wysokie wartości odżywcze. Wątróbka to bogate źródło białka, łatwo przyswajalnego żelaza hemowego, witamin z grupy B i folianów, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu funkcji krwiotwórczych. W wątróbce znajduje się również sporo witamin: A, D, C i E oraz m.in. potasu, magnezu, selenu i cynku. Wątróbka drobiowa jest niskokaloryczna, jednak zawiera sporo cholesterolu, dlatego nie powinna być spożywana w nadmiarze m.in. przez osoby z wysokim ryzykiem sercowo-naczyniowym.
Podczas przyrządzania potraw z wątróbki, przestrzegaj dwóch ważnych zasad – nie sól potrawy zbyt wcześnie oraz nie smaż zbyt długo, bo wątróbka stanie się twarda i łykowata. Wątróbkę należy solić tuż przed końcem obróbki termicznej.
Przepis: Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkami
Według poniższego przepisu możesz przygotować nie tylko wątróbkę z kurczaka. Możesz śmiało wykorzystać wątróbkę z indyka oraz inne rodzaje, np. wątrobę wołową, cielęcą lub wieprzową.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 duże cebule
- 2 kwaśne jabłka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- sól
- pieprz
- suszony majeranek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówWątróbkę drobiową oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na niewielkie kawałki i obtocz w mące. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Jabłka (np. szarą renetę, która ma kwaskowaty smak i nie rozpada się podczas smażenia) umyj, obierz i pokrój na większe kawałki (np. w dużą kostkę, słupki lub szesnastki).
- Smażenie wątróbkiNa dużej patelni rozgrzej olej. Smaż kawałki wątróbki na średnim ogniu – wątróbka powinna być z każdej strony rumiana. Sprawdź widelcem, czy nie jest surowa w środku – jeżeli z wątróbki wypływa krew, to smaż jeszcze przez chwilę, uważając, żeby się nie przypaliła. Pod koniec smażenia dopraw wątróbkę solą i pieprzem. Podsmażoną wątróbkę przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową, żeby nie wystygła.
- Smażenie cebuli i jabłekNa tej samej patelni podsmaż pokrojoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Następnie dodaj jabłka i smaż do momentu, aż zmiękną.
- Połączenie składnikówPrzełóż usmażoną wątróbkę na patelnię z cebulą i jabłkami. Wymieszaj wszystkie składniki. Smaż 3-4 minuty, żeby smaki się połączyły. Dopraw roztartym w dłoniach majerankiem i wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką – potrawa powinna kilka minut „odpocząć”
Ja wątróbkę smażoną z cebulą i jabłkiem posypuję dodatkowo garścią posiekanej natki pietruszki, a następnie podaję z kaszą gryczaną oraz surówką z kiszonej kapusty. Oczywiście możesz zaserwować ją również z tłuczonymi ziemniakami lub pieczywem oraz ulubioną surówką (np. z kiszonych ogórków lub buraczków).
Rada: pamiętaj, aby przy zakupie wątróbki sprawdzić jej świeżość – powinna mieć delikatny, krwisty zapach i kolor. Jeżeli wątróbka wydziela nieprzyjemną woń, jest szara lub lepka, to nie nadaje się do spożycia.
Wątróbka drobiowa – informacje podstawowe
Wątróbkę drobiową można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Doskonale smakuje smażona wątróbka drobiowa, a także gulasz z wątróbki w aromatycznym, doprawionym liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem sosie. Smażoną i duszoną wątróbkę można podawać z ziemniakami lub pieczywem oraz surówką z kiszonej kapusty, ogórkiem kiszonym, buraczkami z chrzanem bądź buraczkami zasmażanymi. Można także przygotować np. pyszny pasztet oraz sałatkę z wątróbką drobiową lub serwować usmażoną wątróbkę na tostach.
Dodatki, które doskonale komponują się z drobiową wątróbką to m.in. podsmażona cebulka, kwaśne jabłka (np. szara reneta) oraz inne owoce (np. żurawina, gruszki, pigwa), fasolka szparagowa oraz papryka.