Robię babkę ziemniaczaną dla całej rodziny. To mój przepis na tani i pożywny obiad

Dodano:
Babka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Przemyslaw Muszynski
Babka ziemniaczana to jedno z typowo polskich dań. Najlepsza babka ziemniaczana pochodzi z Podlasia, choć potrawa ta jest także bardzo popularna w  południowo-wschodniej i wschodniej Polsce. Poznaj przepis na babkę ziemniaczaną.

Po raz pierwszy babkę ziemniaczaną jadłem, gdy odwiedziłem znajomych w Białymstoku. Podana z ogórkiem kiszonym smakowała wyśmienicie. Nie kosztowałem tego dania wcześniej. A ponieważ tradycyjna babka ziemniaczana to proste danie dla całej rodziny, teraz często sięgam po przepis na nią. Składniki na babkę ziemniaczaną zwykle mam w domu, co pozwala uniknąć marnowania czasu na dodatkowe zakupy.

Do przygotowania babki ziemniaczanej najlepsze są późne ziemniaki, ale można też użyć młodych ziemniaków, pamiętając o odsączeniu większej ilości wody z masy ziemniaczanej. Babka ziemniaczana to wyjątkowa potrawa, której skład można dopasować do pory roku. Zimą doskonale smakuje tradycyjna babka ziemniaczana z wysokoenergetyczną słoninką, boczkiem, kiełbasą, mięsem oraz grzybami. Natomiast latem robię lżejszą babkę ziemniaczaną w wersji bezmięsnej. Smak babki ziemniaczanej często urozmaicam świeżym koperkiem, natką pietruszki, cebulką dymką lub szczypiorkiem, a także ziołami – majerankiem lub rozmarynem.

Domowa babka ziemniaczana to pyszne i sycące danie, choć nie będę ukrywał, że wymaga nieco pracy. Aby przygotować babkę ziemniaczaną, trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo nie tylko musimy poświęcić czas i energię na starcie ziemniaków (o ile nie skorzystamy z robota kuchennego lub maszynki dotarcia ziemniaków), ale także odczekać minimum 90 minut, aby tradycyjna babka ziemniaczana się upiekła.

Przepis: Babka ziemniaczana

Przepis na babkę ziemniaczaną uwzględnia składniki podstawowe i dodatki, które różnią się w zależności od regionu Polski. U mnie są to kiełbasa i boczek, chociaż nic nie stoi na przeszkodzie, by z nich zrezygnować i zrobić danie bezmięsne.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 2,5 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 250 g kiełbasy
  • 250 g boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy ziemniaczanejZiemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane) lub skorzystaj z robota kuchennego bądź maszynki do tarcia ziemniaków. Przełóż masę ziemniaczaną na sitko i delikatnie odciśnij. Możesz też odcisnąć ziemniaki dłońmi lub w lnianej ściereczce, zachowując usunięty sok. Jeżeli ziemniaki nie są wodniste, można zrezygnować z odciskania i jedynie je odcedzić. Jeżeli robisz babkę ziemniaczaną z młodych ziemniaków, musisz dobrze je odsączyć z soku. Poczekaj, aż na dnie odciśniętego soku z ziemniaków zbierze się warstwa skrobi. Delikatnie zlej sok i przełóż masę ziemniaczaną do miski ze skrobią lub wybierz skrobię i dodaj do masy ziemniaczanej.
  2. SmażenieBoczek i kiełbasę pokrój w kostkę, a cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Usmaż boczek i kiełbasę na rozgrzanej patelni. Gdy się podpieką, przełóż do miski. Na patelnię do tłuszczu dodaj posiekaną cebulę. Smaż na małym ogniu, aż cebula się podsmaży. Pod koniec dodaj posiekany czosnek.
  3. Łączenie i mieszanie składnikówDo odciśniętej masy ziemniaczanej (nie może być zbyt sucha), dodaj jajka i mąkę (jeżeli ziemniaki zawierają mało skrobi, to możesz dodać 3 łyżki mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej) oraz ostudzoną kiełbasę z boczkiem i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dopraw masę ziemniaczaną do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. PieczeniePrzygotuj formę do pieczenia (tortownicę, keksówkę) lub naczynie żaroodporne. Posmaruj formę olejem i posyp bułką tartą. Opcjonalnie wyłóż formę papierem do pieczenia. Przełóż masę ziemniaczaną do formy. Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 45-50 minut, a następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i zapiekaj jeszcze około 45 minut. Wyjmij babkę ziemniaczaną z piekarnika, gdy wierzch potrawy się zarumieni.

Potrawę podawaj z kleksem śmietany, jogurtu naturalnego lub domowego sosu czosnkowego. Przed podaniem możesz babkę ziemniaczaną posypać posiekaną natką pietruszki, świeżym majerankiem lub szczypiorkiem. Jak już wspomniałem moim zdaniem babka ziemniaczana świetnie smakuje podana z ogórkiem kiszonym.

Babka ziemniaczana najlepiej smakuje na drugi dzień. Warto przygotować większą porcję, bo po odsmażeniu potrawa ta ma jeszcze lepszy smak i aromat.

Rada: do babki ziemniaczanej zamiast smażonej cebuli i czosnku, równie dobrze możesz dodać surową cebulę i czosnek (drobno posiekane kub starte na drobnej tarce).

Smaczna babka ziemniaczana – przepis z Podlasia

Podlaska babka kartoflana to potrawa z boczkiem. Możesz ją przygotować zgodnie z powyższym przepisem, rezygnując z dodawania kiełbasy oraz dodając zamiast 4 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej i zalewając starte, odciśnięte ziemniaki (bez dodatków) szklanką gorącego mleka. Gdy masa przestygnie, dodaj pozostałe składniki, czyli usmażony boczek, jajka, mąkę ziemniaczaną, usmażoną cebulkę, pieprz i sól. Do podlaskiej babki ziemniaczanej dodaje się także roztarty w dłoniach majeranek (około 2-3 łyżki). Sposób i czas pieczenia jest taki sam jak w przypadku tradycyjnej babki ziemniaczanej.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...