Tak przygotowane guacamole sprawi, że pokochasz smak awokado
Awokado (smaczliwka) to specyficzny owoc, który spośród innych owoców wyróżnia nie tylko smak. Awokado jest źródłem zdrowych tłuszczów, których często brakuje w naszej diecie. Od kiedy zasmoakowałem w guacamole, łatwiej mi wprowadzić awokado do diety. Przekąskę w postaci guacamole przygotowuję m.in. przed filmowymi seansami z rodziną oraz na spotkania przy grillu. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić perfekcyjne guacamole, koniecznie wypróbuj jeden z poniższych przepis – wersję podstawową lub „na bogato”.
Guacamole to jeden z wielu dipów, które doskonale smakują m.in. z chipsami kukurydzianymi, świeżym pieczywem, aromatycznymi grzankami, a nawet focaccią – mam nadzieję, że wielbiciele włoskiej kuchni nie będą na mnie źli za „profanację” pysznego chlebka z ciasta drożdżowego. W Meksyku guacamole podaje się m.in. do kukurydzianej tortilli.
Warto pamiętać, że dojrzałe awokado może być pysznym dodatkiem nie tylko do guacamole, ale także tradycyjnych polskich kanapek oraz sałatek.
Jak zrobić guacamole?
Sekret aromatycznego guacamole tkwi w doborze składników. Meksykańska salsa musi mieć wyrazisty smak. Co ważne – perfekcyjne guacamole wymaga doboru odpowiedniego awokado. Wbrew pozorom, nie jest łatwo kupić idealnie dojrzałe awokado np. w osiedlowym sklepie spożywczym. Ja do guacamole wybieram awokado odmiany HASS, które moim zdaniem, ma najlepszy smak.
Przepis: Guacamole
Podstawowy przepis na guacamole uwzględnia jedynie 3 składniki.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1 limonki
- sól
Sposób przygotowania
- PrzygotowanieAwokado przetnij na pół. Obróć obie połówki w przeciwnych kierunkach i otwórz owoc. Następnie usuń pestkę. Wybierz cały miąższ awokado ze skórki za pomocą łyżki i przełóż do miski lub na głęboki talerz, a następnie rozgnieć za pomocą widelca na gładką masę.
- MieszanieDodaj sok z limonki. Czosnek przeciśnij przez praskę i też dodaj do awokado. Dokładnie wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą.
Podstawowy przepis na guacamole ma prosty skład. Sprawia to, że wielu osobom – które nie są miłośnikami awokado, do których się zaliczam, nie przypada do gustu. Choć nie jest niesmaczne, to nie poraża głębią smaku. Guacamole w wersji „na bogato” zyskuje na smaku. W niektórych przepisach można znaleźć jeszcze inne składniki np. posiekaną natkę pietruszki lub oliwę, ale ze względu na wysoką zawartość tłuszczu w awokado dodawanie oliwy, jak dla mnie, nie jest konieczne. Polecam wypróbować różne wersje guacamole i wybrać swoją ulubioną. Polecam przepis.
Przepis: Guacamole z dodatkami
Do guacamole w wersji podstawowej możesz dodać m.in. posiekaną cebulę (np. czerwoną lub czosnkową), posiekaną papryczkę chili lub inną ostrą paprykę, posiekaną słodką paprykę, wyraziste w smaku pomidory (np. malinowe) oraz świeżą kolendrę.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki świeżej kolendry
- sok z 1 limonki
- sól
- pieprz
- suszona ostra papryka
Sposób przygotowania
- PrzygotowanieAwokado przetnij na pół. Obróć obie połówki w przeciwnych kierunkach i otwórz owoc. Następnie usuń pestkę. Wybierz cały miąższ awokado ze skórki za pomocą łyżki i przełóż do miski lub na głęboki talerz, a następnie rozgnieć za pomocą widelca na gładką masę.
- ŁączenieDodaj sok z limonki. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do awokado. Pozostałe składniki drobno posiekaj. Dodaj do awokado, czosnku i soku z limonki, bardzo drobno posiekaną cebulę, pozbawioną nasion papryczkę chili, posiekanego pomidora (bez skórki i gniazd nasiennych), a także posiekaną świeżą kolendrę.
- MieszanieDokładnie wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą. Możesz też doprawić pieprzem i ostrą papryką w proszku.
Guacamole – propozycja podania
Gotowe guacamole możesz podawać do różnego rodzaju chipsów np. kukurydzianych nachosów, tostów, świeżego pieczywa oraz np. pieczonych na grillu lub w ognisku ziemniaków. Dobrze doprawione, wyraziste guacamole doskonale komponuje się także z quesadillą. Często podaję guacamole „na bogato” do tortilli z kurczakiem.