Risotto z kurczakiem. Przepis na to sycące danie dostałem od znajomego Włocha
Risotto z kurczakiem, które robię zachwyca wszystkich bogatym smakiem i kremową konsystencją. To idealny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Z łatwością skomponujesz z niego pełnowartościowy, zdrowy posiłek.
Pyszne risotto z kurczakiem Klasyczne risotto z kurczakiem ma bogaty smak i kremową konsystencję. W wersji podstawowej możesz przygotować je z zaledwie kilku składników, czyli m.in. ryżu do risotto (np. arborio lub carnaroli), czosnku, cebuli, kurczaka oraz sera parmezan. Przepis na risotto z kurczakiem można dowolnie modyfikować, dodając do jednogarnkowej potrawy ulubione warzywa (np. cukinię, paprykę, marchewkę, szpinak), zioła (np. zioła prowansalskie lub posiekaną pietruszkę), a także inne dodatki. Autorska wersja risotto z kurczakiem jest świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek z lodówki – do ryżu możesz dodać pieczonego lub grillowanego kurczaka z poprzedniego dnia, a także np. grzyby.
Pamiętaj, że risotto przygotowuje się na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem. Jeżeli wybierzesz nieodpowiednią patelnię lub garnek, to potrawa może się przypalić.
Przepis: Risotto z kurczakiem
Dania kuchni włoskiej są jednymi z najpopularniejszych na całym świecie. Jednym z nich jest risotto. Polecam przepis na to danie w wersji z kurczakiem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 403 w każdej porcji
Składniki
- 300 g ryżu arborio
- 300 g surowej piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 5 szklanek bulionu
- 100 g parmezanu
- 125 ml białego wina
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaFilety z kurczaka oczyść z błonek i tłuszczu. Kurczaka pokrój w kostkę i delikatnie dopraw solą i pieprzem. Na mniejszą patelnię nalej łyżkę oliwy z oliwek, rozgrzej i dodaj pokrojonego kurczaka. Smaż na małym ogniu do momentu, aż się zarumieni. Zdejmij z palnika.
- SmażenieCebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj łyżkę masła i cebulę, a następnie podsmaż na niewielkim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojony czosnek i smaż około 1 minutę. Na patelnię z podsmażoną cebulą i czosnkiem dodaj ryż (ryżu do risotto nie płucz przed dodaniem go na patelnię). Ryż podsmaż do momentu, aż ziarenka staną się przezroczyste, ciągle mieszając. W tym momencie możesz dodać białe wino (to składnik opcjonalny, więc możesz z niego zrezygnować) – poczekaj do momentu odparowania płynu i przejdź do kolejnego kroku.
- Dolewanie bulionuCiepły bulion warzywny lub drobiowy wlewaj stopniowo na patelnię. Dodaj filiżankę bulionu i poczekaj, aż ryż wchłonie cały płyn, a następnie dodawaj kolejne porcje płynu. Pamiętaj, że ryż powinien być ugotowany al dente. Podgrzewaj ryż na małym ogniu, ciągle mieszając.
- Dodanie składnikówGdy ryż wchłonie cały bulion, dodaj kurczaka, łyżkę zimnego masła i starty ser parmezan (około 40 g). Całość wymieszaj i sprawdź smak, ewentualnie dopraw solą, pieprzem i ziołami (pasują np. zioła prowansalskie, tymianek, oregano oraz posiekana natka pietruszki). Na koniec duszenia dodaj kawałki usmażonej piersi z kurczaka i ulubione zioła. Gotowe risotto powinno mieć odpowiednią konsystencję – nie może być zbite. Po zakończeniu duszenia przykryj potrawę pokrywką i pozostaw na chwilę, aby „odpoczęła”.
- SerwowanieRisotto z kurczakiem podawaj na talerzu lub w niewielkich miskach, posypane startym parmezanem, skropione odrobiną oliwy z oliwek i ewentualnie ozdobione świeżymi ziołami.
Powyższe składniki będą ci potrzebne do przygotowania klasycznego risotto z kurczakiem. Pamiętaj jednak, że możesz także dodać dowolne warzywa i zioła. W ten sposób stworzysz własne wersje risotto z kurczakiem i warzywami. Jeśli w powyższym przepisie pominiesz pierś z kurczaka, to uzyskasz równie smaczne klasyczne risotto, stanowiące bazę do risotto z warzywami.
Jaki ryż do risotto z kurczakiem?
Za aksamitną konsystencję gotowego risotto odpowiada w dużej mierze właściwe wybrany ryż. Produkt ten musi charakteryzować się dużą zawartością skrobi. Idealne kremowe risotto zrobisz z ryżu arborio lub ryżu carnaroli.