Te kruche rogaliki zawsze jadłam u babci. Dziś robię je sama i znikają szybciej niż pierniczki

Dodano:
Kruche rogaliki orzechowe Źródło: Pexels / Iulian Sandu
Delikatne ciasteczka dostawałam zawsze u babci. Najbardziej lubiłam w nich nadzienie – nie za słodkie, a przy tym bogate i pyszne. To całkiem prosty wypiek, który robię z nostalgią.

Nazwa tych ciasteczek oznacza dosłownie małe rożki. Rugelach to tradycyjne, niezwykle kruche żydowskie rogaliki ze słodkim nadzieniem z orzechów. Zamiast jednak łączyć je w klasyczny sposób z cukrem i cynamonem, moja babcia robiła zdrowszą wersję owocową.

Jak zrobić kruche rogaliki orzechowe?

Przygotowanie zaczynam od półkruchego ciasta, które w rogalikach rugelach zawiera kremowy serek zamiast kwaśnej śmietany osiemnastki. Ma jeszcze więcej tłuszczu, dzięki czemu wypiek wychodzi szczególnie delikatny. Ciasto warto zrobić kilka godzin, a nawet dzień wcześniej, by uzyskało odpowiednią strukturę w lodówce.

Na nadzienie biorę tarte orzechy włoskie i gęste powidła śliwkowe bez dodatku cukru. Najlepsze są domowe, ale sprawdzą się także te ze sklepu. Jeśli masa wyjdzie zbyt wodnista, można dosypać więcej orzechów. Kupuję je w formie rozdrobnionej, ale można też posiekać je lub zmielić samodzielnie, by powstały okruchy o konsystencji drobnej kaszy.

Przed pieczeniem rogaliki można posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać drobnym cukrem, ale ja wolę piec je bez niczego i na koniec oprószyć delikatnie cukrem pudrem.

Przepis: Kruche rogaliki orzechowe

Pyszna słodka przekąska z nadzieniem z orzechów włoskich i powideł.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Żydowska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
138 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g kremowego serka
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania

Na nadzienie:

  • 150 g powideł śliwkowych bez cukru
  • 100 g tartych orzechów włoskich
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUtrzyj masło z serkiem i cukrem waniliowym, a gdy składniki się połączą, wsypuj mąkę i miksuj, aż powstanie gładkie ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Powidła wymieszaj z orzechami i skórką pomarańczową, jeśli jej używasz.
  2. Zwijanie rogalikówNastaw piekarnik na 180 stopni i przykryj dwie blaszki pergaminem do pieczenia. Podziel ciasto na 6 kawałków. Rozwałkuj jeden na cienki placek i wykrój z niego krążek, przykładając niewielki talerz i obrysowując go nożem. Potnij koło na 4 części i posmaruj każdą nadzieniem. Zwijaj rogaliki od szerszej strony i układaj na blaszkach. Powtarzaj te czynności, aż zużyjesz całe ciasto.
  3. PieczenieWstaw blachę do piekarnika i piecz rogaliki około 20 minut, aż z wierzchu się zarumienią. W tym czasie trzymaj drugą partię w chłodzie. Po upieczeniu studź ciastka na kratce i podawaj posypane cukrem pudrem.

Kruche rogaliki orzechowe – wskazówki

Aby rogaliki wyszły najlepiej, schłodzone ciasto wałkuję na grubość około 2 milimetrów. Zamiast na 6 porcji, można podzielić je na dwa kawałki, a kółka wykrawać za pomocą dużego talerza o średnicy około 28 cm. Takie placki kroję na 8 długich trójkątów, z których powstają bardziej zrolowane rogaliki.

Przy wykrawaniu kółek pozostają ścinki ciasta, które łączę i ponowne schładzam. Przygotowanie rogalików można też jednak uprościć, smarując nadzieniem prostokątny placek ciasta i zwijając go jak struclę. Później wystarczy pokroić rulon w plasterki.

Można także przyrządzić inne nadzienie, na przykład wymieniając powidła śliwkowe na dżem morelowy lub dokładając do masy rodzynki. Popularna jest ponadto mieszanka orzechów z cukrem i cynamonem albo z kakao, cukrem i masłem. Można ponadto użyć masy makowej.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...