Te kruche rogaliki zawsze jadłam u babci. Dziś robię je sama i znikają szybciej niż pierniczki
Nazwa tych ciasteczek oznacza dosłownie małe rożki. Rugelach to tradycyjne, niezwykle kruche żydowskie rogaliki ze słodkim nadzieniem z orzechów. Zamiast jednak łączyć je w klasyczny sposób z cukrem i cynamonem, moja babcia robiła zdrowszą wersję owocową.
Jak zrobić kruche rogaliki orzechowe?
Przygotowanie zaczynam od półkruchego ciasta, które w rogalikach rugelach zawiera kremowy serek zamiast kwaśnej śmietany osiemnastki. Ma jeszcze więcej tłuszczu, dzięki czemu wypiek wychodzi szczególnie delikatny. Ciasto warto zrobić kilka godzin, a nawet dzień wcześniej, by uzyskało odpowiednią strukturę w lodówce.
Na nadzienie biorę tarte orzechy włoskie i gęste powidła śliwkowe bez dodatku cukru. Najlepsze są domowe, ale sprawdzą się także te ze sklepu. Jeśli masa wyjdzie zbyt wodnista, można dosypać więcej orzechów. Kupuję je w formie rozdrobnionej, ale można też posiekać je lub zmielić samodzielnie, by powstały okruchy o konsystencji drobnej kaszy.
Przed pieczeniem rogaliki można posmarować jajkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać drobnym cukrem, ale ja wolę piec je bez niczego i na koniec oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Przepis: Kruche rogaliki orzechowe
Pyszna słodka przekąska z nadzieniem z orzechów włoskich i powideł.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Żydowska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 24
- Liczba kalorii
- 138 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 150 g kremowego serka
- 220 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru do posypania
Na nadzienie:
- 150 g powideł śliwkowych bez cukru
- 100 g tartych orzechów włoskich
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUtrzyj masło z serkiem i cukrem waniliowym, a gdy składniki się połączą, wsypuj mąkę i miksuj, aż powstanie gładkie ciasto. Owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Powidła wymieszaj z orzechami i skórką pomarańczową, jeśli jej używasz.
- Zwijanie rogalikówNastaw piekarnik na 180 stopni i przykryj dwie blaszki pergaminem do pieczenia. Podziel ciasto na 6 kawałków. Rozwałkuj jeden na cienki placek i wykrój z niego krążek, przykładając niewielki talerz i obrysowując go nożem. Potnij koło na 4 części i posmaruj każdą nadzieniem. Zwijaj rogaliki od szerszej strony i układaj na blaszkach. Powtarzaj te czynności, aż zużyjesz całe ciasto.
- PieczenieWstaw blachę do piekarnika i piecz rogaliki około 20 minut, aż z wierzchu się zarumienią. W tym czasie trzymaj drugą partię w chłodzie. Po upieczeniu studź ciastka na kratce i podawaj posypane cukrem pudrem.
Kruche rogaliki orzechowe – wskazówki
Aby rogaliki wyszły najlepiej, schłodzone ciasto wałkuję na grubość około 2 milimetrów. Zamiast na 6 porcji, można podzielić je na dwa kawałki, a kółka wykrawać za pomocą dużego talerza o średnicy około 28 cm. Takie placki kroję na 8 długich trójkątów, z których powstają bardziej zrolowane rogaliki.
Przy wykrawaniu kółek pozostają ścinki ciasta, które łączę i ponowne schładzam. Przygotowanie rogalików można też jednak uprościć, smarując nadzieniem prostokątny placek ciasta i zwijając go jak struclę. Później wystarczy pokroić rulon w plasterki.
Można także przyrządzić inne nadzienie, na przykład wymieniając powidła śliwkowe na dżem morelowy lub dokładając do masy rodzynki. Popularna jest ponadto mieszanka orzechów z cukrem i cynamonem albo z kakao, cukrem i masłem. Można ponadto użyć masy makowej.