Zamiast klasycznych śledzi serwuję tatar. To elegancka przystawka nie tylko na Wigilię
Najpopularniejsza wersja śledzi, to te z różnymi dodatkami, serwowane na zimno. Są idealne na przystawkę lub przekąskę. Mogą mieć postać sałatki, koreczków czy tatara. Tak, tatar też można zrobić ze śledzi! Wystarczy tylko pokroić filety w drobną kostkę, a potem wymieszać z kilkoma dodatkami.
Z jakich śledzi zrobić tatar?
Na tatar najlepsze są solone filety śledziowe, zwane matiasami. Mają dość uniwersalny smak i dobrze komponują się z różnymi dodatkami. Powinny mieć jędrne i sprężyste mięso. Przed rozdrobnieniem warto je wymoczyć. Nie należy jednak moczyć ich zbyt długo, bo stracą smak i zrobią się wodniste. Wystarczą 1-2 godziny przebywania w zimnej wodzie. Dla przyspieszenia pożądanego efektu wodę można wymienić 1-2 razy w czasie moczenia.
Jak zrobić tatar ze śledzia?
Gdy macie już wymoczone filety śledziowe, możecie przystąpić do ich rozdrabniania. Śledzie należy pokroić w małą kostkę. Jej wielkość jest uzależniona od waszych upodobań. Ja wolę drobną kostkę, bo wtedy tatar ma bardziej kremową konsystencję. Stopień rozdrobnienia warto dopasować do dodawanych składników. Gdy dokładacie do tatara pestki granatu, wielkość śledziowych kostek powinna być zbliżona do wielkości pestek. Gdy zaś składniki da się bardziej rozdrobnić, kosteczka może być naprawdę mała.
Ten tatar przyrządziłam z matiasów, pestek granatu, ogórków konserwowych oraz czerwonej cebuli. Całość wymieszałam z olejem i odrobiną musztardy, a na koniec doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis: Tatar ze śledzia
Elegancka przystawka nie tylko na Wigilię
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 155 w każdej porcji
Składniki
- 5-6 solonych filetów śledziowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 owocu granatu
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie śledziŚledzie opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na 1-2 godziny. Po tym czasie odsącz je, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w drobną kostkę.
- Krojenie dodatkówCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ogórki konserwowe odsącz, pokrój w niewielką kostkę. Pestki granatu oczyść z białych błon.
- Łączenie składnikówW misce umieść pokrojone śledzie, cebulę, ogórki i pestki granatu. Wymieszaj, dopraw musztardą, sokiem z cytryny i pieprzem. Połącz z oliwą z oliwek. Tatar uformuj, schłodź przed podaniem.
Jak podać tatar ze śledzia?
Tatar ze śledzi można podać podobnie, jak i inne rodzaje tatara. Da się z niego uformować małe porcyjki przy pomocy foremki, np. do muffinek. Można go też podać na kromkach pieczywa, np. na zakwasie. Elegancko będzie również wyglądał uformowany w pierścień. Po uformowaniu tatar można udekorować np. koperkiem, listkami rukoli.