Tartą marchewkę i aromatyczny dodatek zamienam raz-dwa w soczystą surówkę. Pasuje do wielu dań

Dodano:
Surówka z marchewki Źródło: Shutterstock / kochabamba
Jeśli szukacie pomysłu na szybką i smaczną surówkę z marchewki, oto i on. Nie zawiera jabłka, tylko inny, mniej popularny dodatek. Charakterystyczny jest też sposób doprawienia. To dzięki niemu surówka pięknie pachnie i doskonale smakuje.

Marchewka to jedno z tych warzyw, które chętnie przerabiamy na surówki. Mamy ją zazwyczaj w swoich zapasach, a nie trzeba dużo, by zamieniła się w smaczny dodatek do obiadu. Zwykle łączy się ją ze startym jabłkiem, lecz ja stosuję bardziej soczyste zestawienie. Jeśli go nie znacie, koniecznie je przetestujcie. Jest naprawdę bardzo udane.

Co dodać do surówki z marchewki?

Surówkę z marchewki można zrobić na wiele sposobów. Zwykle jednak dodaje się do niej jakiś owoc, który zwiększa soczystość surówki, a jednocześnie podnosi jej smak. Można też jednak sięgnąć po inne składniki. Oto kilka przykładów.

  • Starte jabłko to najpopularniejszych dodatek do surówki z marchewki. Doskonale komponuje się z nią smakowo, poprawia konsystencję i soczystość surówki.
  • Pomarańcza lub mandarynka – są jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne niż jabłko. Ich kawałki pięknie prezentują się w surówce.
  • Ananas – jego kawałeczki podniosą smak i soczystość tego dodatku do obiadu. Można sięgnąć po świeży lub z puszki.
  • Suszone owoce, np. rodzynki, żurawina, pokrojone daktyle – choć nie są soczyste, też dobrze pasują do marchewki.
  • Orzechy, np. włoskie, laskowe, migdały oraz pestki np. dyni, słonecznika – dodane do surówki z marchewki podnoszą jej wartość odżywczą i zwiększają chrupkość.
  • Por lub cebula – te wyraziste w smaku warzywa sprawiają, że surówka nabiera lekkiej ostrości.
  • Seler naciowy – dodaje surówce aromatu, zwiększa jej chrupkość i sprawia, że wygląda bardzo apetycznie.

Jak zrobić aromatyczną surówkę z marchewki?

Ta surówka z marchewki soczystość, smak i aromat zawdzięcza ciekawemu zestawowi dodatków. Są to: pomarańcza, orzeszki pinii, cynamon, kmin rzymski i miód. Surówkę robi się naprawdę szybko, bo marchewkę wystarczy zetrzeć, a pomarańczę pokroić na małe kawałki. Po wymieszaniu całość przyprawia się do smaku i miesza z odrobiną oleju oraz miodu.

Przepis: Aromatyczna surówka z marchewki

Surówka z marchewki z dodatkiem pomarańczy, orzeszków pinii i miodu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
arabska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 2-3 marchewki
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • cynamon mielony
  • kmin rzymski
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówMarchewki obierz, zetrzyj na tarce o średnich lub dużych oczkach. Pomarańczę obierz, wyfiletuj, pokrój na małe kawałki.
  2. Wykańczanie surówkiMarchew wymieszaj z kawałkami pomarańczy oraz z orzeszkami. Z oleju, soku z cytryny i miodu przygotuj sos. Polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw cynamonem, kminem i solą.

Do jakich dań pasuje surówka z marchewki?

Surówka z marchewki jest zazwyczaj łagodna i słodkawa. Dobrze pasuje do wielu dań, np. do kotletów schabowych, pulpetów, pieczonej wieprzowiny, pieczonego drobiu. Można ją też podać do ryb smażonych i pieczonych oraz do dań jarskich, np. kotletów warzywnych, pierogów, zapiekanek.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...