Placki ziemniaczane w tej wersji zachwycają lekkością. Warto wrócić do starego przepisu

Dodano:
Placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane. Ja też, dlatego często szykuję je na awaryjny obiad czy wczesną kolację. Ostatnio robię je według starego przepisu, który znalazłam w zeszycie mamy. Są naprawdę doskonałe.

Placki można robić z różnych składników, jednak te z ziemniaków są na tyle pożywne, że nadają się nawet na obiad. Najsmaczniejsze są te z chrupiącą skórką i miękkim, wilgotnym wnętrzem. Moja mama dodawała też do nich jeden składnik, który zwiększał ich puszystość. Ostatnio chętnie wracam do tego przepisu.

Jak spulchnić placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane z natury nie są puszyste. Do ich przygotowania używa się bowiem ciężkich ziemniaków, a także całych jaj i mąki. Jednak czemu nie sprawić, by były lżejsze? Zwłaszcza że wystarczy sięgnąć po jeden składnik. Może to być odrobina proszku do pieczenia, jednak ja sięgam po drożdże. Tak robiła moja mama i do dziś wspominam jej placki ziemniaczane, jako jedne z najlepszych. Na początku trzeba tylko nastawić rozczyn, a potem dodać go do prawie klasycznej masy na placki ziemniaczane. Po wyrośnięciu masa jest gotowa do smażenia.

Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane?

Przygotowanie tych wyjątkowych placków ziemniaczanych należy zacząć o nastawienia rozczynu. W czasie, gdy drożdże rosną, trzeba zająć się ziemniakami. Starte i odciśnięte warzywo miesza się z rozczynem, jajkami i mąką pszenną. Potem masę należy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, należy przystąpić do smażenia. Czasu wyrastania lepiej nie przeciągać zbyt mocno, bo drożdże stracą swoją moc. Placki ziemniaczane warto smażyć na sporej ilości dość dobrze rozgrzanego oleju. Wtedy wyjdą chrupiące.

Przepis: Puszyste placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane na drożdżach

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
435 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępneDrożdże rozmieszaj z częścią ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ziemniaki obierz na małych oczkach, odciśnij nadmiar płynu, skrobię z płynu dodaj do masy ziemniaczanej.
  2. Mieszanie ciastaDo masy ziemniaczanej dodaj pozostałe letnie mleko, mąkę, jajka oraz wyrośnięty rozczyn i trochę soli. Miskę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
  3. SmażenieNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszczaj i smaż po ok. 4 minuty z każdej strony, aż placki będą rumiane i chrupiące.

Jak podać drożdżowe placki ziemniaczane?

Drożdżowe placki ziemniaczane podaję jak każde inne placki ziemniaczane. U mnie za każdym razem najlepiej sprawdza się posypka z cukru lub dodatek kwaśnej śmietany i cukru. Te placki dobrze też będą smakować podane z sosem pieczarkowym czy gulaszem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...