Moja babcia do siekanych warzyw dodawała jeden składnik. Surówka znikała szybciej niż mięso

Dodano:
Surówka z pomidorów i papryki z orzechami włoskimi Źródło: Shutterstock / Zainchkovska Kateryna
W moim domu mieszane surówki nazywano śmieciówkami, a w ich robieniu przodowała babcia. Ona to umiała połączyć warzywa, by wyczarować pyszny dodatek do obiadu. Sekretem był zawsze zdrowy, chrupiący dodatek.

Surówka do obiadu to podstawa zdrowego posiłku. Moja babcia robiła ją z tego, co akurat było w domu, i zawsze wszystkim smakowało. Miała na to sprawdzony sposób, bo jednym dodatkiem odmieniała każdą mieszankę surowych warzyw. Szczególnie lubiłam takie połączenie z pomidorami i papryką. Jest tak dobre, że do dziś gości na moim stole.

Jak zrobić surówkę z pomidorów i papryki z orzechami włoskimi?

Do jej przygotowania używam pomidorów obranych ze skórki i pozbawionych pestek, dzięki czemu surówka nie wychodzi zbyt wodnista. Zdarzało mi się jednak oszczędzać czas i wrzucać do niej pokrojone całe sztuki, a mimo to nie ustępowała smakiem wersji z przepisu.

W skład mieszanki warzyw wchodzą także czerwona papryka, seler naciowy, marchewka i cebula, natomiast sekretnym produktem podkręcającym całą kompozycję są orzechy włoskie. Nie tylko dodają całości orzechowych nut i głębi, ale też sprawiają, że przyjemniej się ją gryzie. Co więcej, wzbogacają danie w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy E i z grupy B, a ponadto magnez i cynk.

Smak surówki spaja pyszny sos na bazie oliwy, octu winnego i miodu, do którego najczęściej dorzucam również czosnek. Jeśli przygotowuję ją z większym wyprzedzeniem, łączę wszystkie składnik oprócz orzechów i pomidorów, które dokładam później. Dzięki temu zachowują swoją chrupkość i świeżość.

Przepis: Surówka z pomidorów i papryki z orzechami włoskimi

Sycące połączenie świeżych warzyw z posiekanymi orzechami.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
184 w każdej porcji

Składniki

  • 3 pomidory
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól i pieprz
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie sosuPrzeciśnij czosnek przez praskę, jeśli go używasz. Połącz z oliwą i octem, dodając miód oraz sól i pieprz.
  2. Szykowanie składnikówPokrój selera w cienkie plasterki. Pomidory sparz, usuń nasiona i pokrój miąższ w cienkie paski. Podobnie potnij paprykę, a marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubym oczku. Posiekaj cebulę i pokrój orzechy na małe kawałki.
  3. Łączenie surówkiWrzuć rozdrobnione składniki do miski i polej sosem. Wymieszaj i odstaw na 30-60 minut, aż surówka się przegryzie. Podawaj z natką pietruszki.

Co zrobić z orzechami włoskimi, żeby nie były gorzkie?

Wiele osób nie lubi skórek orzechów włoskich i źle znosi ich gorzki smak w potrawach. Choć to bardzo zdrowy element, w takich przypadkach trzeba go usunąć.

Popularną metodą jest moczenie łuskanych orzechów w wodzie, które zmiękcza skórki i sprawia, że łatwiej je obrać. W zimnej wodzie, która nie niszczy cennych związków odżywczych, zajmuje to od 4 do 12 godzin. Tak przygotowane orzechy są miękkie, ale można przywrócić im chrupkość poprzez podgrzewanie w piekarniku (50 stopni przez 1-2 godziny).

Natomiast orzechy włoskie zalane wrzątkiem można studzić i obierać już po 10-15 minutach, jednak ta metoda nie usuwa z nich całej goryczki. Można ponadto je prażyć w temperaturze 175 stopni przez 10-15 minut, a po przestygnięciu umieścić w ściereczce i pocierać, aż zejdą skórki. Takie orzechy będą słodsze i bardziej chrupiące, jeszcze bardziej poprawiając smak surówki.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...