Każdy będzie pytał o przepis na ten ekspresowy piernik. Wychodzi obłędnie wilgotny i puszysty

Dodano:
Piernik pomidorowy Źródło: Shutterstock / margouillat photo

To najprostszy piernik na pomidorach. To ciasto, które zawsze zbiera ogrom komplementów i budzi zdziwienie, kiedy zdradzacie główny składnik – bo od razu uprzedzam, pomidory nie są w gotowym cieście w żaden sposób wyczuwalne. To jednak one sprawiają, że środki spulchniające intensywnie reagują, dodają ciastu wilgotności i niezwykle przyjemnej struktury.

Jak zrobić piernik pomidorowy?

Przepis na to ciasto w Polsce stał się popularny za sprawą Marty Dymek, autorki kulinarnych książek o roślinnej kuchni i bloga Jadłonomia. Jakiś czas temu taki piernik polecał również Rozkoszny, czyli Michał Korkosz, jeden z najbardziej dziś popularnych twórców kulinarnych. Nic dziwnego: to jedno z najlepszych i zarazem najprostszych ciast, jakie można zrobić na święta.

Najważniejszym składnikiem są pomidory w puszce, a cała filozofia to zmiksowanie składników mokrych i wymieszanie ich z suchymi. Ciasto ładnie i intensywnie wyrasta, dlatego ważne jest, aby nie wypełniać foremek po brzegi. Ciasto najlepiej piec w keksówce: z podanych proporcji wyjdzie jedna duża lub dwie średniej wielkości.

Przepis: Piernik pomidorowy

Puszysty i wilgotny piernik na bazie pomidorów.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
266 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
  • 1 banan
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składników mokrych i suchychZmiksuj pomidory, banana, olej i cukier na gładką masę. Pozostałe suche składniki wymieszaj dobrze w osobnej misce.
  2. Pieczenie ciastaPołącz mokre składniki z suchymi (najlepiej wymieszać je szpatułką). Napełnij foremki (najlepiej keksówki) do połowy ciastem. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza.

Jak udekorować piernik pomidorowy?

Piernik z pomidorów można udekorować na wiele sposobów. Można oprószyć go cukrem pudrem, świetnie smakuje polany lukrem. W wersji na świąteczny stół można go polać czekoladą i ozdobić żurawiną, orzechami abo migdałami.

Piernik z pomidorami można także przełożyć powidłami śliwkowymi lub dżemem. Wówczas należy poczekać, aż ciasto dobrze ostygnie, przekroić je i posmarować sporą ilością powideł, a następnie złożyć. Taką wersję proponuje Rozkoszny, a my pod nią się podpisujemy: piernik przekładany jest wyjątkowo smaczny. Michał Korkosz szykuje tu powidła śliwkowe z likierem pomarańczowym, które doskonale komponują się ze smakiem ciasta.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...