Ludzie kupują żurawinę kilogramami, aby robić wiralowe cukierki. Zaskakująco chrupiące i soczyste
Wyglądają obłędnie, a rozgryzane charakterystycznie strzelają. To prawdopodobnie ten smakowity efekt dźwiękowy sprawił, że cukierki z żurawiny stały się wiralowe. Przepis jest bardzo prosty, bo oprócz świeżej żurawiny potrzebujesz jedynie cukier puder, sok pomarańczowy i dowolny słodzony napój gazowany.
Jak zrobić cukierki z żurawiny?
Przygotowania najlepiej zacząć dzień wcześniej lub uszykować żurawinę rano, a do piekarnika włożyć wieczorem. Chodzi o to, aby namoczyła się przez minimum 12 godzin (mogą to być nawet 24 godziny) w mieszance soku pomarańczowego i słodkiego napoju gazowanego. Tu od razu uwaga: można eksperymentować ze smakami, zamiast soku z pomarańczy można dać inny sok, nie ma też jednej wersji, jaki napój wykorzystać, ale najczęściej są to sprite i tonic.
Proporcje w przepisie traktuj orientacyjnie, bo najważniejsze są dwie zasady: napoje muszą przykryć żurawinę i być w proporcji pół na pół (połowa soku, połowa napoju gazowanego), a cukru pudru powinno być tak dużo, aby dokładnie pokrył owoce białą otoczką.
Kluczowy jest czas w piekarniku: nie może być zbyt długi, aby owoce nie zmiękły. I tu od razu uwaga: przepisy różnią się od siebie temperaturą pieczenia. Zaczynają się od 90 stopni, a kończą nawet na 200. Czas jest jednak podobny: ok. 5-6 minut. My rekomendujemy pieczenie w 100 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika żurawina powinna ostygnąć. Zimna daje efekt chrupiących cukierków.
Przepis: Cukierki z żurawiny
Pyszne cukierki ze świeżej żurawiny.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 374 w każdej porcji
Składniki
- 500 g żurawiny
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1 szklanka napoju gazowanego (sprite lub tonic)
- 2 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania
- Szykowanie żurawinyŻurawinę zalej napojami i odstaw na minimum 12 godzin. Po tym czasie odsącz i zasyp dużą ilością cukru pudru: owoce mają się nim całkowicie pokryć (naczynie z żurawiną przykryj i potrząsaj, aż owoce oblepią się cukrem).
- Pieczenie żurawinyŻurawinę wysyp na blachę wyłożoną papierem. Piecz 5-6 minut w temperaturze 100 stopni.
Jak wykorzystać cukierki z żurawiny?
Cukierki z żurawiny można chrupać jako kwaśno-słodką przekąskę, ale są one przede wszystkim doskonałym i efektownym dodatkiem do deserów. Dekoruj nimi świąteczne wypieki (ułóż np. na serniku z gałązkami świeżego rozmarynu lub udekoruj nimi bożonarodzeniowy tort), czy półmiski z ciastami i pierniczkami.