Do kiszonej kapusty dorzucam ten składnik. To jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych surówek
O tym, że surówki są bardzo zdrowe, chyba nie muszę nikogo przekonywać. Mają też inne zalety – dodają obiadowi smaku i soczystości i podnoszą jego wartość odżywczą. Dziś zapraszam was na rewelacyjną surówkę z kiszonej kapusty. Jest prosta w przygotowaniu, a pasuje do wielu dań.
Z czym połączyć kiszoną kapustę w surówce?
Kiszona kapusta, choć ma zdecydowany smak, doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Są to np.: cebula, marchew, jabłko. Dobrze też jednak sprawdzą się składniki takie, jak: por, czerwona papryka, ogórek kiszony, koperek, natka, orzechy włoskie. Z przypraw warto sięgnąć po kminek i pieprz czarny mielony.
Jak zrobić ekspresową surówkę z kiszonej kapusty?
W tej surówce pierwsze skrzypce gra kiszona kapusta. Stanowi ona smaczną, soczystą i bardzo zdrową bazę. By jednak surówka była pełna smaku, warto dodać do niej parę prostych składników. Ja stawiam na czerwoną paprykę, którą o tej porze roku można kupić bez problemu, a jest zdrowa, smaczna i bardzo apetyczna. Dorzucam też trochę drobno pokrojonej cebuli dla zaostrzenia smaku, całość doprawiam pieprzem i skrapiam olejem.
Przepis: Surówka z kiszonej kapusty z papryką
Apetyczna, szybka i zdrowa surówka z kiszonej kapusty
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 85 w każdej porcji
Składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 1/2 cebuli
- 1/2 czerwonej papryki
- pieprz, miód
- 2-3 łyżki oleju np. słonecznikowego, rzepakowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJeśli kapusta jest bardzo kwaśna, lekko ją przepłucz, dokładnie odciśnij. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Paprykę oczyść, pokrój w cienkie paseczki lub w kostkę.
- Łączenie składnikówSkładniki umieść w salaterce, wymieszaj. Dopraw je do smaku pieprzem i miodem, połącz z olejem.
Wskazówka: Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, możecie ja krótko opłukać i odcisnąć albo dodać do niej trochę miodu czy cukru. Surówkę można też wymieszać z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podniosą jej wartość odżywczą i dodadzą apetycznego wyglądu.
Do czego podać surówkę z kiszonej kapusty?
Wyrazista, kwaśna i orzeźwiająca surówka z kiszonej kapusty stanowi doskonały dodatek do wielu dań obiadowych. Doskonale pasuje do potraw smażonych, z tłuszczykiem, czyli typowych zimowych. Można ją podać do: kotleta schabowego lub mielonego, do pieczonej karkówki, żeberek duszonych lub pieczonych, gulaszu, a także smażonych ryb.