Do kiszonej kapusty dorzucam ten składnik. To jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych surówek

Dodano:
Surówka z kiszonej kapusty Źródło: Wikimedia Commons / Aw58 / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
Szukacie pomysłu na dodatek do obiadu? Jeśli w swoich zapasach macie kiszoną kapustę, zaraz pojawi się na stole coś pysznego. Wystarczy tylko parę prostych dodatków i 5-8 minut czasu.

O tym, że surówki są bardzo zdrowe, chyba nie muszę nikogo przekonywać. Mają też inne zalety – dodają obiadowi smaku i soczystości i podnoszą jego wartość odżywczą. Dziś zapraszam was na rewelacyjną surówkę z kiszonej kapusty. Jest prosta w przygotowaniu, a pasuje do wielu dań.

Z czym połączyć kiszoną kapustę w surówce?

Kiszona kapusta, choć ma zdecydowany smak, doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Są to np.: cebula, marchew, jabłko. Dobrze też jednak sprawdzą się składniki takie, jak: por, czerwona papryka, ogórek kiszony, koperek, natka, orzechy włoskie. Z przypraw warto sięgnąć po kminek i pieprz czarny mielony.

Jak zrobić ekspresową surówkę z kiszonej kapusty?

W tej surówce pierwsze skrzypce gra kiszona kapusta. Stanowi ona smaczną, soczystą i bardzo zdrową bazę. By jednak surówka była pełna smaku, warto dodać do niej parę prostych składników. Ja stawiam na czerwoną paprykę, którą o tej porze roku można kupić bez problemu, a jest zdrowa, smaczna i bardzo apetyczna. Dorzucam też trochę drobno pokrojonej cebuli dla zaostrzenia smaku, całość doprawiam pieprzem i skrapiam olejem.

Przepis: Surówka z kiszonej kapusty z papryką

Apetyczna, szybka i zdrowa surówka z kiszonej kapusty

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
85 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • pieprz, miód
  • 2-3 łyżki oleju np. słonecznikowego, rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJeśli kapusta jest bardzo kwaśna, lekko ją przepłucz, dokładnie odciśnij. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Paprykę oczyść, pokrój w cienkie paseczki lub w kostkę.
  2. Łączenie składnikówSkładniki umieść w salaterce, wymieszaj. Dopraw je do smaku pieprzem i miodem, połącz z olejem.

Wskazówka: Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, możecie ja krótko opłukać i odcisnąć albo dodać do niej trochę miodu czy cukru. Surówkę można też wymieszać z posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podniosą jej wartość odżywczą i dodadzą apetycznego wyglądu.

Do czego podać surówkę z kiszonej kapusty?

Wyrazista, kwaśna i orzeźwiająca surówka z kiszonej kapusty stanowi doskonały dodatek do wielu dań obiadowych. Doskonale pasuje do potraw smażonych, z tłuszczykiem, czyli typowych zimowych. Można ją podać do: kotleta schabowego lub mielonego, do pieczonej karkówki, żeberek duszonych lub pieczonych, gulaszu, a także smażonych ryb.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...