Tę elegancką przekąskę robię na Wigilię w 25 minut. Trzy składniki, a goście zawsze proszą o dokładkę
Gdy nie wiem, czym podjąć napływających gości i brakuje mi czasu, ta przystawka zawsze sprawdza się koncertowo. Z trzech produktów i jajka wyczarowuję eleganckie wytrawne ciasteczka, co zabiera minimum pracy i wysiłku. Przekąska zawsze smakuje i szybko znika z talerzy.
Jak zrobić wytrawne ciastka francuskie z serem brie i żurawiną?
Do ich przygotowania biorę małe opakowanie ciasta francuskiego z lady chłodniczej i trójkącik sera brie. Nie powinien być zbyt dojrzały, żeby nie rozpływał się przy krojeniu i pieczeniu. Można zastąpić go też camembertem.
Dodaję jeszcze trzeci składnik – dżem żurawinowy. Ten przetwór można kupić w sklepie, ale o wiele lepiej zrobić samodzielnie, co nie zabiera wiele czasu. Sposób objaśniam dalej.
Ser i żurawinę nakładam na kwadraciki ciasta posmarowane jajkiem i piekę około kwadransa. Podaję je ze świeżym albo suszonym rozmarynem, ewentualnie tymiankiem. Na każde ciastko można ponadto nałożyć kilka kropli płynnego miodu.
Ciasteczka serwuję na powitanie, zanim postawię na stole wszystkie tradycyjne potrawy. Przekąskę podaję także na koniec do kieliszka wina czy likieru. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis: Wytrawne ciastka francuskie z serem brie i żurawiną
Szybka i elegancka przekąska idealna na świąteczny stół.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 161 w każdej porcji
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego (230 g)
- 125 g sera brie
- 100 g dżemu żurawinowego
- 1 jajko
- 2-3 gałązki świeżego lub suszonego rozmarynu do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciastekNastaw piekarnik na 200°C i wyłóż blachę pergaminem do pieczenia. Rozwiń ciasto i potnij je na 10 prostokątów o wymiarach około 5 na 10 cm. Zegnij każdy na pół i posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pokrój ser brie na 10 cienkich plasterków (większe potnij na połówki). Połóż je na kawałkach ciasta i przykryj łyżeczką dżemu żurawinowego.
- PieczenieWstaw blachę do piekarnika i piecz 12-15 minut, aż ciastka się przyrumienią, po czym wyjmij je i wystudź na kuchennej kratce. Podawaj z dekoracją z listków rozmarynu.
Jak zrobić domowy dżem żurawinowy?
Robię go szybko i prosto z owoców polskiej żurawiny błotnej, ewentualnie tej amerykańskiej. Gdy nie ma świeżych, korzystam z tych mrożonych, które muszą jednak nieco dłużej się gotować, by można było uzyskać odpowiednio gęsty dżem.
Do garnka wsypuję 250 gramów owoców, wlewam 1/4 szklanki wody i podgrzewam 12-15 minut. Gdy zaczynają pękać, dokładam dwie łyżki soku z cytryny i 75 g cukru. Gotuję jeszcze kilka minut, aż całość zgęstnieje. Otrzymuję z tego około 12 łyżek przetworu po 36 kalorii każda.