Najbardziej soczysty schab na świąteczny stół. Ciocia miała jeden sekret
Schab to delikatne mięso wieprzowe bez widocznego tłuszczu. To sprawia, że niewłaściwe pieczenie może je wysuszyć na wiór. Moja ciocia zawsze piekła schab z suszonymi owocami, a dokładnie morelami, które nie tylko dodają smaku, ale też soczystości. Mięso wygląda efektownie i smakuje wybornie. Jest doskonałe na specjalne okazje, w tym Boże Narodzenie.
Jak zrobić pieczony schab z morelą?
To bardzo prosty przepis, bo cały sekret polega na tym, aby doprawić schab wcześniej (jeśli poleży w lodówce natarty przyprawami 5-6 godzin będzie lepszy), a potem nadziać go suszonymi morelami. Resztę robi piekarnik, jednak kontroluj pieczenie – w jego trakcie dobrze jest polać mięso sosem, który wytwarza się na dnie brytfanki lub spryskać wodą. To również sprawi, że będzie bardziej soczysty, a zarazem zyska ładną skórkę.
Przepis: Pieczony schab z morelą
Pomysł na soczystą pieczeń.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 546 w każdej porcji
Składniki
- 2 kg schabu
- 10 g suszonych moreli
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki oregano
- 1 główka czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie schabuSchab natrzyj oliwą i przyprawami: tymiankiem, oregano, solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 5-6 godzin. Po tym czasie weź długi nóż i zrób w mięsie dziurę na wylot. Upchnij w niej suszone morele (owoce powinny ułożyć się na całej długości mięsa)
- PieczenieRozgrzej piekarnik do 180 stopni, a schab ułóż w naczyniu żaroodpornym. Czosnek przekrój na pół (całą główkę) i również włóż do naczynia (warto go lekko skropić oliwą). Piecz mięso ok. półtorej godziny. W trakcie pieczenia podlewaj sosem, który się wytworzy lub spryskuj wodą.
Po upieczeniu wystudź mięso i wstaw do lodówki (zawiń w folię). Schłodzony schab będzie się idealnie kroić i nie rozpadnie się przy tym.
Z czym podawać schab z morelą?
Schab z morelą to mięso, które można na świątecznym stole postawić niczym ekskluzywną wędlinę: pokrój go w plasterki i ułóż na półmisku. Ale taki schab może być też mięsem do świątecznego obiadu. Oto kilka propozycji, jakie dodatki pasują do tego mięsa:
- delikatne puree ziemniaczane z masłem i nutą gałki muszkatołowej,
- kluseczki śląskie z lekko zrumienioną bułką tartą,
- kasza bulgur z natką pietruszki i skórką z cytryny,
- ryż jaśminowy z dodatkiem prażonych migdałów, pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem,
- ziemniaczki z koperkiem,
- puree z batatów z odrobiną miodu,
- pieczona marchew z tymiankiem i oliwą,
- karmelizowane buraczki z octem balsamicznym,
- surówka z białej kapusty i jabłka,
- sałatka z rukoli, gruszki i orzechów włoskich,
- duszona czerwona kapusta z winem i żurawiną,
- kasza pęczak z pieczonymi warzywami.