Polędwiczki zawijam w aromatyczne plastry. Piekę i w 45 minut mam obiad lepszy niż z restauracji
Polędwiczka wieprzowa pieczona w aromatycznych plastrach to sposób na to, by niewielkim wysiłkiem goście poczuli się dopieszczeni. Danie to samo w sobie stanowi świąteczną ozdobę stołu. Co więcej, chociaż prezentuje się wyjątkowo elegancko, równie dobrze sprawdzi się jako szybki i sycący obiad weekendowy, niewymagający wielu godzin przygotowań.
Dlaczego warto jeść polędwiczki wieprzowe?
Polędwiczka wieprzowa to jedno z najdelikatniejszych i najchudszych kawałków mięsa wieprzowego. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnego w diecie, a do tego zawiera cenne witaminy z grupy B (zwłaszcza B1), wpływające korzystnie na układ nerwowy i metabolizm. Co najważniejsze z kuchennego punktu widzenia, polędwiczka jest bardzo wdzięczna w obróbce, szybko się piecze i chłonie smaki przypraw, co czyni ją idealną bazą dla eleganckich dań na każdą okazję.
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku
Kluczem do idealnej polędwiczki jest jej soczystość, a ten kawałek mięsa łatwo przesuszyć. Dlatego najpierw krótko je obsmażam, by zamknąć pory, a potem owijam w wędzony boczek. Jego plastry nie tylko wzbogacają mięso o głęboki, dymny smak, ale też naturalnie je nawilża podczas pieczenia.
Przepis: Polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku
Polędwiczki wieprzowe pieczone w plastrach boczku wędzonego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 280 w każdej porcji
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 500 g każda
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 200 g wędzonego boczku w plasterkach
- 1 papryka czerwona
- 1 mały por
- szczypior
- świeży rozmaryn
Sposób przygotowania
- Smażenie polędwiczekPolędwiczki opłucz, osusz. Natrzyj czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem. Odstaw na godzinę. Po tym czasie polędwiczki zrumień na gorącej patelni.
- Pieczenie polędwiczekPaprykę i por oczyść, pokrój na nieduże kawałki. Wysyp je na natłuszczoną blachę z piekarnika. Obsmażone polędwiczki owiń plasterkami boczku, tak by jego warstwy nachodziły na siebie dachówkowo.
- Pieczenie polędwiczekPolędwiczki połóż na warzywach, obłóż gałązkami rozmarynu. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Idealne dodatki na świąteczny stół
Choć sama polędwiczka jest daniem wykwintnym, to dopiero odpowiednio dobrane dodatki stworzą prawdziwie świąteczny obiad. W zimowym menu najczęściej pojawia się u mnie domowy sos żurawinowy lub konfitura z czerwonej cebuli. Jeśli chodzi o ziemniaki do obiadu, to wybieram purée z dodatkiem chrzanu dla lekkiej ostrości. Czasami zastępuję je pieczonymi warzywami korzeniowymi (marchewką, pietruszką, selerem i pasternakiem), które naturalnie się karmelizują w trakcie pieczenia. Aby uzyskać tę karmelizację, warzywa pokrojone w grubsze słupki obtaczam w oliwie z miodem (lub syropem klonowym) i szczyptą soli, a następnie piekę w wysokiej temperaturze, co wydobywa z nich naturalną słodycz.