Dodaj do kapusty kiszonej jeden kwaśny owoc. Surówka smakuje tak dobrze, że znika szybciej niż kotlet

Dodano:
Surówka z kapusty z jabłkiem Źródło: Shutterstock / Anastasia_Panait
Prosty, tani i genialny dodatek do obiadu. To dowód na to, że najlepsze przepisy to te najprostsze, przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Pamiętam z dzieciństwa, jak babcia kroiła w cienkie plasterki zielone jabłko prosto do miski z kapustą. Myślałem, że to dziwne. A potem spróbowałem. Ta odrobina słodyczy i chrupkości totalnie odmieniła smak kwaśnej kapusty. Dziś sam robię ją dokładnie tak samo.

Jak zrobić surówkę z kapusty kiszonej?

Cała sztuka polega na idealnym zbalansowaniu smaków. Kwasowość z kapusty, słodycz z marchewki, pikantna nuta z pieprzu i chrupiąca, kwaśna świeżość z zielonego jabłka. Kluczem jest tu właśnie jabłko, musi być twarde, soczyste i kwaśne. Klasyczna Szara Reneta lub Granny Smith sprawdzą się idealnie.

Ważne jest, by nie płukać kapusty, chyba że jest ekstremalnie kwaśna. To w jej soku kryje się najwięcej smaku i cennych probiotyków. Po dodaniu pokrojonego jabłka i startej marchewki całość trzeba dobrze wymieszać, najlepiej dłońmi, lekko ugniatając. Dzięki temu warzywa puszczą soki, a smaki idealnie się połączą. Surówka jest najlepsza, gdy postoi co najmniej 15 minut.

Zamiast jabłka możesz dodać posiekanego ananasa z puszki dla egzotycznej nuty. Czasem, dla ostrości, dodaję też drobno posiekaną cebulę lub odrobinę tartego chrzanu. A dla słodyczy, garść rodzynek.

Przepis: Surówka z kapusty kiszonej i jabłka

Klasyczna polska surówka, chrupiąca, orzeźwiająca i pełna witamin.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
121 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duże, zielone jabłko (np. szara reneta)
  • 1 duża marchewka
  • 45 ml oleju rzepakowego
  • 5 g cukru
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę kiszoną odciśnij z nadmiaru soku i lekko posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jabłko umyj, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój w bardzo cienkie plasterki.
  2. Dressing i łączenie składnikówW dużej misce połącz kapustę, marchewkę i plasterki jabłka. Dodaj olej, cukier i dopraw obficie świeżo mielonym pieprzem.
  3. WykończenieWszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw surówkę na co najmniej 15 minut w temperaturze pokojowej, żeby smaki się przegryzły.

Do czego podać taką surówkę?

Surówka z kapusty kiszonej to klasyczny i niezastąpiony dodatek do polskiego obiadu. Jej kwasowość idealnie przełamuje smak dań cięższych, smażonych i pieczonych.

  • Kotlet schabowy – to połączenie idealne. Kwasowość surówki genialnie przełamuje tłustość panierki i bogaty smak wieprzowiny. Chrupkość warzyw to fantastyczny kontrast dla miękkiego mięsa, tworząc idealnie zbalansowany, polski obiad.
  • Pieczone żeberka – orzeźwiający smak surówki to najlepszy partner dla tłustego, bogatego w smaku mięsa. Słodycz jabłka i marchewki wspaniale komponuje się ze smakiem wieprzowiny, a całość staje się lżejsza i mniej monotonna.
  • Kluski śląskie z sosem – jej lekkość i wyrazistość to świetne uzupełnienie dla sycących, mącznych dań. Kiedy na talerzu królują kluski z gęstym, mięsnym sosem, ta surówka działa jak orzeźwiający przerywnik, który oczyszcza podniebienie.
  • Smażona ryba – kwaśna, chrupiąca surówka działa na rybę podobnie jak plasterek cytryny. Przełamuje smak smażenia, dodaje świeżości i sprawia, że danie nie jest mdłe.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...