Pomysł na prostą, sycącą kolację na ciepło. W roli głównej makaron i warzywa
Jak kolacja, to najlepiej ta na ciepło. Zwłaszcza że mamy już w zasadzie weekend, a więc czas, na odpoczynek i przyjemności. A przy tej prostej zapiekance z pewnością się nie napracujecie. Reszta będzie już należała do piekarnika. Gdy warzywa zmiękną, a ser się roztopi, zapiekanka będzie gotowa do podania.
Jakie warzywa pasują do zapiekanki?
Tę zapiekankę makaronową robię z dodatkiem warzyw i sera. Jakie warzywa najlepiej do niej dorzucić? Ja wybieram zwykle te mięsiste, które w czasie pieczenia miękną, ale się nie rozpadają. Są to zazwyczaj: papryka, cukinia, por lub cebula. Paprykę warto wybrać kolorową, bo ładnie będzie się prezentować w zapiekance. Dobrze też sprawdzą się pomidorki koktajlowe, które są bardziej zwarte od tych dużych. Z mrożonych warzyw można wykorzystać np. fasolkę szparagową.
Jak robić prostą zapiekankę makaronową?
Przygotowanie tej zapiekanki trwa naprawdę chwilę. Wystarczy tylko nastawić makaron, a w tym czasie pokroić warzywa. Można je też krótko podsmażyć na patelni z oliwą, ale ja zwykle tego nie robię. Wystarczy mi taka miękkość, jaką mają po ok. 20-25 minutach zapiekania. Dzięki temu danie jest też lżejsze dla żołądka. Po wymieszaniu warzyw z makaronem, czosnkiem i oliwą, przekładam całość do naczynia do zapiekania i posypuję startym serem. Po ok. 20 minutach zapiekania potrawa jest gotowa do podania. Pięknie pachnie, apetycznie wygląda i doskonale smakuje.
Przepis: Zapiekanka z makaronu i warzyw
Prosta, pożywna zapiekanka na kolację
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 400 g grubszego makaronu
- 1 nieduża cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuMakaron ugotuj w osolony wrzątku, by pozostał półmiękki. Odcedź go, nie przelewaj zimną wodą, odstaw.
- Krojenie warzywWarzywa oczyść. Paprykę pokrój w paski, cukinię w plasterki, a cebulę w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Łączenie składnikówMakaron wymieszaj z warzywami, w tym z czosnkiem. Dodaj oliwę, trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
- ZapiekanieMakaron z warzywami przełóż do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Wierzch posyp startym serem. Piecz ok. 20-25 minut w 180 st. C, aż ser się roztopi.
Czym warto wzbogacić zapiekankę makaronową?
Jeśli chcecie, by zapiekanka była pożywniejsza, możecie do niej dorzucić wędlinę. Idealnie będzie tu pasować pokrojona w kostkę lub paski szynka gotowana. Dobrym wyborem są też kawałki smażonego, pieczonego czy gotowanego fileta z piersi kurczaka.