Resztki z obiadu zamieniam w tort makaronowy. Świetnie wygląda i smakuje, a nie ma przy nim wiele pracy

Dodano:
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Gdy zostaną mi ugotowane kluski, sięgam po mrożone warzywo i mielone mięso. Kilka prostych składników zamieniam w efektowne danie, które wszyscy zajadają ze smakiem.

Ile to razy ugotowałam całą paczkę makaronu, którego nie miał później kto zjeść. By się nie marnował, w takich sytuacjach sięgam po sprawdzony przepis. Warstwowa zapiekanka wygląda na pracochłonną, choć taka nie jest. Gdy tylko podam ją na stół, schodzi momentalnie.

Jak zrobić zapiekankę z makaronu, mięsa mielonego i dyni?

Wykorzystuję do niej ugotowane rurki, ale można użyć klusek w dowolnym kształcie. Dokładam do nich kawałki dyni. W okresie jesienno-zimowym zamrażam zwykle nadmiar pieczonego miąższu, który nie wymaga już obróbki. Jeśli jednak nie robię dyni, kupuję na zapas gotową mrożonkę. Takie warzywo jest blanszowane, co pozwala zachować jego smak i piękny kolor, a także zapobiec mięknięciu. Dzięki temu wymaga tylko 10 minut gotowania, a to znaczne ułatwienie.

„Sercem” zapiekanki jest mielone mięso podsmażone z cebulą. W naczyniu układam połowę kluseczek z dynią, wylewam sos śmietanowy, przykrywam mięsem, kładę resztę mieszanki makaronowej i zasypuję startym serem. Wystarczy 20 minut w piekarniku, by rozkoszować się pysznym daniem.

Przepis: Zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego i dyni

Proste i efektowne danie z piekarnika z makaronowych rurek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
562 w każdej porcji

Składniki

  • 125 g kostek dyni pieczonej lub z mrożonki
  • 300 g mieszanego mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki śmietany 30% tłuszczu
  • 250 g ugotowanego makaronu
  • 75 g startego żółtego sera
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywPieczoną dynię wyjmij wcześniej do rozmarznięcia. Jeśli używasz mrożonki, ugotuj kostki na parze lub w niewielkiej ilości wody przez 8-10 minut i odcedź. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Smażenie mięsaRozgrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Następnie wrzuć mięso i smaż 5-7 minut, rozdrabniając je łopatką. Gdy lekko się zarumieni, a woda odparuje, dopraw je solą oraz pieprzem i odstaw na bok.
  3. Gotowanie sosuNastaw piekarnik na 180 stopni i wysmaruj okrągłe naczynie żaroodporne łyżką oliwy. Rozgrzej na patelni pozostałą łyżkę oliwy, wrzuć czosnek, wymieszaj i wlej śmietanę. Doprowadź do wrzenia i podgrzewaj na małym ogniu przez 3-5 minut, aż lekko zgęstnieje. Dodaj gałkę muszkatołową, dopraw solą i pieprzem.
  4. PieczeniePołącz makaron z dynią i 1/2 sera, przełóż połowę mieszanki na dno naczynia żaroodpornego i zalej śmietaną. Na wierzch wyłóż warstwę mięsa, przykryj resztą makaronu i posyp pozostałym serem. Piecz 20-25 minut, aż ser się roztopi i przypiecze.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym – wskazówki

Do jej przygotowania potrzeba 2 szklanek ugotowanego makaronu, co odpowiada 125 gramom produktu suchego. Gdy mam ochotę na tę potrawę, często specjalnie gotuję podaną porcję. Całość mieści się w okrągłej żaroodpornej formie o średnicy 20-22 centymetry.

Moja zapiekanka jest dość oszczędna, bo większość wersji wprost pływa w sosie. Gdy chcę przyrządzić ją na bogato, zwiększam jego ilość. Biorę przy tym drugie tyle mleka, co śmietany, oraz dokładam 2 łyżki masła.

By przyrządzić taki sos, roztapiam masło, wsypuję 2 łyżki mąki i mieszam 1-2 minuty, a następnie wlewam stopniowo mleko podgrzane ze śmietaną, nie przerywając mieszania. Gotuję delikatnie 3-5 minut do zgęstnienia i doprawiam do smaku. Wtedy łączę kluski z dynią i mięsem, przekładam do naczynia, zalewam sosem, posypuję serem i mogę wstawiać do piekarnika.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...