Biorę dwa składniki i ekspresowo robię z nich chrupiące ciasteczka. Świetnie poprawiają humor

Dodano:
Ekspresowe ciasteczka Źródło: Shutterstock / Luca Piva
Jak poprawić sobie humor w ponury dzień? Proponuję lekkie i słodkie co nieco. Można je schrupać na przekąskę w pracy czy zjeść do kawy. Przygotowanie tych ciasteczek to prawdziwa bułka z masłem, a lepszych nie kupicie w cukierni.

Proste, szybkie, smaczne. Właśnie takie są te chrupiące ciasteczka przygotowane w domowym zaciszu w mniej niż pół godziny. Bez wychodzenia z domu, bez przepłacania w cukierni. Zjada się je z wielką przyjemnością i są wprost wymarzone na takie dni jak dzisiejszy. Ekspresowo bowiem poprawiają nastrój.

Jak przygotować ciasto na ekspresowe ciasteczka?

Te ekspresowe ciasteczka robię tak szybko, bo wykorzystuję do nich gotowe ciasto. Jakie? Oczywiście moje ulubione, czyli francuskie. Kupuję schłodzone i niemal od razu jest gotowe do pieczenia. Trzeba tylko pamiętać o jednym – by przed rozwinięciem rulonu, lekko go ocieplić. Dzięki temu ciasto nie będzie się rwało i łamało. Tak naprawdę wystarczy wyjąć je z lodówki ok. 20 minut przed planowanym przyrządzaniem.

Jak zrobić ekspresowe ciasteczka z dwóch składników?

Jeśli chodzi o domowe wypieki, to trudno o szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu. By zrobić te ciasteczka, wystarczy rozwinąć ciasto i pokroić je w paski o szerokości 2-3 cm i długości 10-12 cm. Potem trzeba je ułożyć na blasze do pieczenia i upiec na rumiano. Po wystudzeniu ciasteczka dekoruje się polewą czekoladową, a gdy zastygnie, można je chrupać.

Przepis: Ekspresowe ciasteczka

Chrupiące ciasteczka z dwóch składników

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 100 g polewy czekoladowej

Sposób przygotowania

  1. Krojenie ciastaCiasto ociepl, rozwiń, przekrój wzdłuż na pół. Potem pokrój w poprzek w paski o szerokości 2-3 cm.
  2. PieczeniePaski ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut w 210 st. C, aż będą rumiane. Wystudź je.
  3. DekorowaniePolewę podgrzej do upłynnienia. Zrób z niej cienkie smużki na powierzchni ciastek. Odstaw do zastygnięcia.

Ekspresowe ciasteczka kilka wskazówek

Tak, jak i inne wypieki z ciasta francuskiego, te ciasteczka najlepiej smakują wkrótce po przygotowaniu. Wtedy są najdelikatniejsze i najbardziej chrupiące. A oto kilka wskazówek dotyczących ich przygotowania.

  • Jeśli chcecie, by ciasteczka były wyższe, możecie przekroić ciasto francuskie na połowę. Jedną posmarować białkiem lub rozkłóconym jajkiem, przykryć drugą połową i dopiero wtedy pokroić ciasto w paski.
  • Wierzch pasków ciasta przeznaczonych do pieczenia można posmarować rozkłóconym jajkiem lub jajkiem wymieszanym z cukrem. Dzięki temu ładnie się zrumienią, a w drugim przypadku będą też słodsze.
  • Polewę do ciasteczek możecie przygotować sami, roztapiając czekoladę z odrobiną śmietanki lub masła.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...