Nie ukraiński ani czysty. Barszcz na święta zawsze robiło się u mnie z tym nietypowym dodatkiem
Uwielbiam zupę buraczaną na bogato i tak właśnie robię ją na święta. Nie jest to barszcz ukraiński z fasolą i smażonym koncentratem pomidorowym, choć może wyglądać podobnie. Robię go w nieco inny sposób, a przede wszystkim dokładam suszone śliwki. To wyjątkowo udane połączenie, a jego smak jest zawsze miłym zaskoczeniem dla gości.
Jak zrobić barszcz z kapustą i suszonymi śliwkami?
Gotuję go na podsmażonej cebuli z marchewką i pietruszką. Zalewam je bulionem warzywnym i dokładam pozostałe składniki. Oprócz startych buraków to także ziemniaki, biała kapusta i suszone śliwki.
Dzięki owocom zupa zyskuje więcej słodyczy i kwasu, co znakomicie podbija walory warzyw i pomaga zachować barwę buraków. Sprawia ponadto, że nie muszę już używać cukru ani octu.
Barszcz dosmaczam liściem laurowym, zielem angielskim, czosnkiem i majerankiem, dodaję też małą ilość koncentratu pomidorowego, głównie by poprawić jego kolor. Wystarczy zabielić całość śmietaną i posypać natką, by móc rozkoszować się treściwym, ale niskokalorycznym daniem.
Przepis: Barszcz z kapustą i suszonymi śliwkami
Pyszna zupa z buraków z wersji postnej.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 166 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg buraków
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 250 g białej kapusty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 100 g suszonych śliwek
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- 150 g gęstej śmietany 12% tłuszczu
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywObierz buraki, marchewkę i pietruszkę, po czym zetrzyj na tarce o grubym oczku. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Poszatkuj kapustę, posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Zagotuj bulion z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Podsmażanie warzywRozgrzej olej w dużym garnku o grubym dnie i podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, wrzuć startą marchewkę i pietruszkę, smaż 5 minut. Dodaj czosnek, zamieszaj i wlej bulion.
- Gotowanie zupyWrzuć do garnka buraki, ziemniaki, kapustę, śliwki i majeranek, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 15-20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj porcje barszczu z łyżką śmietany i posiekaną natką.
Co zrobić, żeby barszcz był kwaśny?
Jest na to wiele sposobów. Kwaśne produkty poprawiają kolor i balansują smak barszczu, przez co staje się bardziej wyrazisty. Co jednak ważne, większość z nich (poza suszonymi owocami) powinno się dokładać na 5-10 minut przed końcem gotowania. To dlatego, że zawarte w nich kwasy spowalniają proces mięknięcia składników, zwłaszcza ziemniaków.
Do najczęściej stosowanych dodatków zakwaszających barszcz należą:
- ocet winny, spirytusowy, balsamiczny lub jabłkowy,
- sok z cytryny,
- zakwas buraczany,
- kiszona kapusta lub wyciśnięty z niej sok,
- zalewa z kiszonych ogórków,
- koncentrat lub przecier pomidorowy,
- kwaśne jabłka,
- suszone owoce, na przykład śliwki, morele, jabłka czy żurawina,
- mrożone maliny.