Naleśniki przekładam dwoma produktami. Po chwili mam tani, smaczny obiad lub kolację na ciepło

Dodano:
Naleśniki z serem i szynką Źródło: Shutterstock / margouillat photo
Jak z kilku tanich produktów wyczarować coś smacznego? Oto jeden z pomysłów, który z pewnością większości przypadnie do gustu. Będą to naleśniki nadziewane prostym farszem. Nie ma przy nim pracy, a całość świetnie smakuje.

Czy ktoś z was nie lubi naleśników? U mnie cała rodzina może je jeść o każdej porze dnia. Na śniadanie podaję je jednak inaczej niż na obiad czy kolację. Dziś pokażę wam prosty sposób na pożywne naleśniki, które można raz-dwa zrobić na awaryjny obiad lub zaserwować jako kolację na ciepło.

Jak usmażyć cienkie naleśniki?

Podstawą tej potrawy są naleśniki. Najlepiej by były cienkie i elastyczne. Takie są najsmaczniejsze i bez problemu dają się zwijać i formować. Jeśli więc chcecie, by naleśniki wyszły, jak należy, zadbajcie o odpowiednie składniki i gęstość ciasta. Do przygotowania ciasta wystarczą: mąka, jajka, mleko, szczypta soli i odrobina oleju. Rozmieszajcie je na gładkie, niezbyt gęste ciasto i odstawcie na 15-20 minut. Po tym czasie skrobia napęcznieje, ciasto nieco zgęstnieje, a w czasie smażenia nie będzie się rwać.

Jak szybko zrobić naleśniki z pożywnym farszem?

Te naleśniki są bardzo pożywne dzięki temu, że dodaję do nich farsz. Jednak nie jakiś wymyślny i wymagający długiego przygotowywania. Jest prosty i szybki do zrobienia, bo robię go z żółtego sera i szynki. Kroję je w kostkę, choć można też w paski i rozkładam na połówce każdego naleśnika. Potem przykrywam farsz wolną częścią naleśniki i całość podgrzewam na patelni. Naleśnik wychodzi chrupiący, a w środku skrywa pożywne, ciągnące nadzienie.

Przepis: Naleśniki z pożywnym farszem

Pożywne naleśniki na obiad lub kolację

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju lub masła roztopionego
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 300 g gotowanej szynki
  • 300 g żółtego sera
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki.
  2. Nadziewanie i smażenieSzynkę i ser pokrój w kostkę. Wymieszaj je i posyp nimi połówkę każdego naleśnika. Naleśniki złóż na pół. Zrumień na patelni z odrobiną oleju.

Inne pomysły na pożywny farsz

Szybki farsz do naleśników możecie też przygotować z innych składników. Szynkę możecie zastąpić np. podduszonymi pieczarkami czy szpinakiem. Możecie też zrobić nadzienie z samego sera żółtego i odrobiny aromatycznych ziół, np. tymianku, bazylii. Jeśli chcecie, by farsz był bardziej aromatyczny, możecie połączyć w nim ser żółty z serem z niebieską pleśnią.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...