Gdy szykuję coś na Andrzejki, robię tę przekąskę w 10 minut. Wystarczy jeden przetwór ze słoika
Z gotowych krakersów można stworzyć cuda. Wystarczy dobra pasta i kilka atrakcyjnych dodatków, by goście z przyjemnością sięgali po taką przekąskę. Zapraszam po prosty przepis, który zawsze poprawia atmosferę na spotkaniach z przyjaciółmi i rodziną.
Jak zrobić przekąskę z krakersów z pastą buraczaną?
Bazą mojego smarowidła są tarte buraczki. Zamiast je piec i rozdrabniać, biorę sklepowe i tylko mieszam z resztą produktów. Wybieram sprawdzony rodzaj o naturalnym smaku. Jeśli jednak przetwór jest kwaśny, zmniejszam ilość soku z cytryny w paście.
Drobne wiórki łączę ze startym parmezanem i świeżym czosnkiem, bo wybitnie podkręcają smak warzywa. Całość spaja gęsty jogurt naturalny, choć jeszcze lżejszą wersję dipu można zrobić ze skyrem.
Porcje pasty nakładam na krakersy i dekoruję pestkami słonecznika, serem oraz posiekanym szczypiorkiem. Z takim przybraniem są wyjątkowo apetyczne i wręcz zachęcają do jedzenia.
Przepis: Przekąska z krakersów z pastą buraczaną
Prosta i apetyczna przystawka na domową imprezę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 35
- Liczba kalorii
- 50 w każdej porcji
Składniki
- 300 g tartych buraczków ze słoika
- 100 g parmezanu w kostce
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- 35 małych prostokątnych krakersów (około 175 g)
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 1 mały pęczek cienkiego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Mieszanie pastyZetrzyj ser na grubym oczku. Przeciśnij czosnek przez praskę. Połącz buraczki z jogurtem i serem, pozostawiając 3 łyżki wiórków do dekoracji. Dodaj czosnek, sok z cytryny i oliwę, dopraw solą i pieprzem.
- Serwowanie przekaskiPosiekaj drobno szczypiorek. Rozłóż krakersy i nałóż na każdy łyżkę pasty. Posyp pestkami słonecznika, pozostałym parmezanem i szczypiorkiem.
Jaka pasta do krakersów?
Moja pasta z buraka to jedno ze zdrowszych smarowideł, bo warzywo to jest pełne korzystnych związków. Bulwy obfitują w cenne witaminy i minerały, zwłaszcza kwas foliowy, potas, żelazo i mangan. Jedzenie ich pomaga także hamować stany zapalne w organizmie, wspiera krążenie, wątrobę i układ pokarmowy.
Do krakersów można przygotować też inne kompozycje składników. Sprawdzi się między innymi:
- guacamole lub inna pasta z awokado,
- hummus i inne rodzaje past z ciecierzycy,
- baba ghanoush, czyli pasta z pieczonego bakłażana,
-
smalczyk z fasoli z jabłkiem,
- pasta z tofu z ziołami,
- pasta jajeczna ze szczypiorkiem,
- pasta z żółtego i kremowego sera z czosnkiem,
- pasta z sera pleśniowego z ziołami,
- pasta z tuńczyka z serkiem i warzywami,
- pasta z wędzonej makreli z żółtym serem i majonezem,
- pasta wędzonego łososia, serka kremowego i koperku,
- pâté z wątróbek drobiowych.