Ten fantazyjny sernik robię z sera z wiaderka. Wychodzi aksamitny, ma obłędny wygląd i smak
Przepisów na serniki jest całe mnóstwo. Można je piec na spodzie i bez spodu, a także przygotowywać na zimno. Na ich konsystencję i smak duży wpływ mają dodatki. Niektóre potrafią też dodać apetycznego wyglądu. Tak właśnie jest z czekoladą, która jest jednym z bardziej trafionych dodatków do tego wypieku. Spróbujcie raz, a nie pożałujecie.
Na spodzie czy bez – jak piec sernik?
Wśród zwolenników serników pieczonych są tacy, którzy lubią te na spodzie i tacy, którzy spodów nie uznają. Ci drudzy zazwyczaj oszczędzają sobie pracy, bo przygotowanie spodu do sernika zajmuje trochę czasu. Ja wolę serniki na spodzie, bo mają ciekawszą strukturę i są smaczniejsze. Rzadko jednak kiedy przygotowuję klasyczny, kruchy spód. Zwykle robię spód ciasteczkowy ze zblendowanych herbatników i roztopionego masła. Czasami też wykładam dno formy całymi herbatnikami. To prosty sposób na doskonały sernik.
Jak zrobić fantazyjny sernik z sera z wiaderka?
Choć mój sernik robię zwykle z klasycznego sera z wiaderka, wygląda i smakuje obłędnie. To dlatego, że na koniec dodaję do niego trochę czekolady. Po roztopieniu z odrobiną śmietanki czekoladę łączę z paroma łyżkami masy twarogowej. Wykładam ją na sernik i delikatnie mieszam. W ten sposób na serniku powstają fantazyjne wzorki. Całość wygląda niezwykle apetycznie, lepiej niż z cukierni.
Przepis: Fantazyjny sernik
Pieczony sernik z dodatkiem czekolady
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 210 w każdej porcji
Składniki
Na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- 6 jajek
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Na masę czekoladową:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki masy serowej (odjętej z miski)
Na spód:
- 120 g herbatników
Sposób przygotowania
- Przygotowanie formyDużą, prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Jej spód wyłóż herbatnikami. Piekarnik nastaw na 180 st. C.
- Przygotowanie masyW misce wymieszaj ser z cukrem. Dodaj jajka, wanilię i śmietanę. Wsyp skrobię, wymieszaj. Czekoladę rozpuść z masłem. Dodaj 4 łyżki masy serowej, wymieszaj.
- Formowanie i pieczenieMasę serową przelej do formy na herbatniki. Na wierzchu w kilku miejscach połóż łyżką czekoladę. Przy pomocy patyczka nadaj jej marmurkowe kształty. Sernik piecz ok. 50 minut.
Inna wersja fantazyjnego sernika
Wzorki na serniku mogą być nieprzypadkowe. Wystarczy np. wylać wzdłuż sernika kilka pasków czekolady, a potem wykałaczką czy patyczkiem od szaszłyków przeciągnąć je prostopadle. W ten sposób powstanie fantazyjna kratka. Ciekawym pomysłem jest też wylanie na sernik spiralnego wzorku z czekolady, zaczynając od środka. Gdy z tego samego miejsca pociągniemy patyczkiem promienie, powstanie inny, ciekawy wzorek.