Kremowa pasta, którą robię w mgnieniu oka. To śniadanie dosłownie rozpływa się w ustach

Dodano:
Pasta z ciecierzycy i fety Źródło: Shutterstock / Natasha Breen
To pasta z ciecierzycy, ale nie jest to hummus. Sekret to jeden wyrazisty i kremowy dodatek. Wystarczy zmiksować.

Ta pasta kanapkowa to pasta z ciecierzycy z puszki i sera feta. Prosta, a zaskakująco pyszna, kremowa, puszysta. Mało przy niej pracy, a zachwyt gwarantowany. To zdrowy, pełen białka dodatek do pieczywa – w sam raz na śniadanie, ale nie tylko.

Jak zrobić pastę z ciecierzycy i sera feta?

Przepis jest wręcz banalnie prosty, bo wystarczy zmiksować ciecierzycę i fetę na gładką pastę. Ważna uwaga – nie wylewaj zalewy z cieciorki. Przyda się do tego, aby nadać paście odpowiednią konsystencję. Odrobina wody z cieciorki jednocześnie sprawi, że pasta zyska na puszystości i będzie bardzo delikatna. Nie przesadź jednak z jej ilością.

Feta jest słona, dlatego zwykle nie ma potrzeby doprawiania tej pasty kanapkowej solą. To jednak rzecz gustu: spróbuj, a potem zdecyduj, czy smak jest odpowiedni i ewentualnie dodaj nieco soli.

Przepis: Pasta z ciecierzycy i sera feta

Pyszna pasta kanapkowa.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
264 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 150 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPrzełóż pokruszoną fetę i odsączoną ciecierzycę do kielicha blendera.
  2. Robienie pastyZmiksuj wszystko na gładką i puszystą pastę. W razie potrzeby, jeśli pasta jest zbyt gęsta, rozcieńcz ją odrobiną zalewy z cieciorki. Dopraw pieprzem, gotową pastę skrop oliwą.

Gotowa pasta jest idealna do smarowania pieczywa, ale też jako prosta przekąska. Serwuj ją z kawałkami świeżych warzyw (można nimi nabierać pastę) albo krakersami.

Inne pomysły na pastę z ciecierzycy i fety

Bazową pastę z tego przepisu możesz śmiało wzbogacać o ulubione dodatki. Może to być:

  • zielone pesto z bazylii lub pietruszki: polej nim gotową pastę zamiast oliwy lub zmiksuj pesto razem z cieciorką i serem feta,
  • pasta tahini: odrobina pasty sezamowej sprawi, że paście będzie blisko smakiem do hummusu,
  • suszone pomidory w oleju: pokrój je drobno i dodaj do pasty lub zmiksuj razem z cieciorką i fetą,
  • drobno pokrojone oliwki: wymieszaj je z gotową pastą,
  • posiekana drobno natka pietruszki i orzechy włoskie: wymieszaj je z pastą,
  • pokrojona drobno cebula: doda paście wyrazistości,
  • przeciśnięty przez praskę czosnek: sprawi, że pasta nabierze charakteru.

To oczywiście tylko kilka smacznych inspiracji. Twórz własne zestawienia., korzystając z bazowego przepisu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...