Ta sałatka rozmaitości to hit na moim stole. Cała rodzina uwielbia jeść ją na kolację
Są sałatki, które świetnie nadają się na przekąskę, ale też takie, które idealnie pasują na kolację. Jeśli chodzi o ten ostatni przypadek, to u mnie numerem jeden jest sałatka nicejska. Niezwykle efektowna, smaczna, a prosta do zrobienia. Zawiera bardzo różnorodne składniki, dzięki czemu jest pożywna i zdrowa.
Jakie pożywne składniki zawiera sałatka nicejska?
Sałatka nicejska oprócz warzyw zawiera też pożywne, sycące dodatki. Są to: jajka, ryby i ziemniaki. Jajka dodaje się gotowane na twardo, pokrojone na cząstki. Rybą jest zwykle tuńczyk, może być z puszki albo grillowany. Często dodaje się też fileciki anchois. Latem do sałatki dokłada się młode, gotowane ziemniaki. Poza sezonem można je zamienić na bataty lub zrezygnować z tego dodatku.
Jak zrobić jesienną sałatkę nicejską?
Sałatkę nicejską można robić przez cały rok. Czasami trzeba tylko nieco zmodyfikować składniki, by były akurat dostępne. Na szczęście sałatę, jajka, tuńczyka z puszki, paprykę, pomidory, cebulę i czarne oliwki można kupić zawsze. Największy problem jest ze świeżą fasolką szparagową, którą jednak można zastąpić fasolką mrożoną. Ja czasami pomijam ten dodatek, bez większej straty dla potrawy. Nie zawsze dodaję też anchois, bo moje dzieci nie przepadają zbytnio za tymi wyrazistymi filecikami.
Przepis: Sałatka nicejska
Lekka i pożywna potrawa na kolację
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 1 nieduży, ugotowany batat
- 4 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo
- 2 duże pomidory lub ok. 20 pomidorków koktajlowych
- ½ czerwonej cebuli
- 1 mała papryka żółta
- sałata rzymska lub masłowa
- 3 łyżki czarnych oliwek
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- kilka filetów anchois
Na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówFasolkę gotuj w osolonym wrzątku 3-4 minuty, by była al dente. Odcedź ją, przelej zimną wodą, odsącz. Batat obierz, pokrój w dużą kostkę. Jajka obierz, pokrój w cząstki. Pomidory umyj, pokrój w cząstki. Cebulę pokrój w piórka lub krążki, paprykę w krążki lub paski. Sałatę opłucz, osusz. Oliwki, tuńczyk i anchois odsącz.
- Układanie składnikówDla każdej osoby przygotuj oddzielny talerz z sałatką. Na każdym rozłóż liście sałaty, kawałki tuńczyka, cząstki jajek, warzywa i fileciki anchois. Z podanych składników przygotuj sos. Polej nim sałatkę przed podaniem.
Sałatka nicejska – kilka wskazówek
Sałatka nicejska pochodzi z południa Francji i jest symbolem kuchni śródziemnomorskiej. Charakteryzuje się świeżością, prostotą, obfitością warzyw i ziół. A oto co warto jeszcze o niej wiedzieć.
- Ziemniaki w sałatce nicejskiej można zastąpić komosą ryżową lub pieczonymi batatami, czerwoną cebulę szalotką lub białą cebulą, a sałatę rzymską, sałatą lodową lub masłową.
- Zamiast czarnych oliwek do sałatki możecie wykorzystać zielone, a kapary wymienić na ogórki konserwowe lub suszone pomidory.
- Do sałatki nicejskiej dodaje się sos winegret z dodatkiem czosnku. Sosem polewa się schłodzoną sałatkę, tuż przed podaniem.
- Sałatka nicejska jest idealna na kolację, lekki obiad, lunch do pracy.