Nie zwijam i nie składam. Z naleśników robię tort, który rozpływa się w ustach

Dodano:
Tort naleśnikowy z wiśniami Źródło: Pixabay / AidylArtisan
Prosty i efektowny deser z naleśników nie ma sobie równych. Wystarczy serek i kilka dodatków, by ze zwykłych placuszków wyczarować obłędny tort. Podaję go nawet gościom i zawsze są zachwyceni.

Jeśli tak jak ja uwielbiasz naleśniki, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Mój ulubiony deser składa się z cienkich placków przełożonych waniliowym kremem. Z dekoracją z wiśni wygląda fantastycznie, a jeszcze lepiej smakuje.

Jak zrobić tort naleśnikowy z mascarpone i wiśniami?

Przygotowanie jest banalnie proste, choć zabiera trochę czasu. Najwięcej zajmuje nie tyle samo smażenie, ile odpoczynek ciasta oraz stygnięcie naleśników.

By móc składać tort, wystarczy nasmażyć porządny stosik placuszków i przygotować krem z serka mascarpone. Ubijam go na puszystą masę z cukrem pudrem i wanilią. Przekładam nim naleśniki, a całość zwieńczam słodkimi wiśniami. Nie ma ich wiele, dlatego zamiast gotować własny sos, biorę gotowe owoce we frużelinie albo lekkim syropie.

Przed podaniem deser najlepiej wstawić na co najmniej godzinę do lodówki. Często jednak nie czekam, bo i tak jest pyszny, że palce lizać.

Przepis: Tort naleśnikowy z mascarpone i wiśniami

Pyszny deser z miękkich placuszków przekładanych waniliowym kremem.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
366 w każdej porcji

Składniki

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cukru

Na tort:

  • 0,5 kg zimnego serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki wiśni w żelu lub syropie

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciasta naleśnikowegoZblenduj składniki ciasta i odstaw masę na 20-30 minut. Smaż cienkie naleśniki na patelni, smarując ją delikatnie tłuszczem przed każdym placuszkiem. Odstaw je do ostygnięcia.
  2. Ubijanie serkaUbij mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii, aż powstanie gęsty, puszysty krem.
  3. Przygotowanie tortuGdy naleśniki będą zimne, połóż pierwszy na talerzu do serwowania i posmaruj cienką warstwą kremu. Przykryj kolejnym naleśnikiem i powtarzaj czynności, aż ułożysz wszystkie, ale nie nie smaruj wierzchniej warstwy mascarpone. Przed podaniem nałóż na wierzch owoce z sosem i pokrój.

Tort naleśnikowy – wskazówki

Do tego deseru można wykorzystać różne rodzaje nadzienia, a także dekoracji. Zamiast mascarpone można użyć śmietany kremówki 36% tłuszczu bądź równych ilości tych składników. Najpierw ubija się śmietanę z cukrem pudrem, a na końcu dodaje stopniowo mascarpone i delikatnie miesza. Ten ser można też zastąpić innym, na przykład ricottą czy tym kremowym.

Naleśniki można przełożyć też masą twarogową albo odejść od klasycznych smaków i sięgnąć po krem czekoladowy, karmelowy, budyniowy, cytrynowy, orzechowy lub kokosowy, a ponadto lekkie musy owocowe.

Gotowy tort można posypać cukrem pudrem lub kakao. Inną opcją jest bita śmietana ze świeżymi owocami. Sprawdzą się ponadto owoce w cukrze, konfitura, glazura morelowa czy polewa czekoladowa.

Zależnie od kompozycji całość można udekorować posypką z podprażonych płatków migdałowych, wiórków kokosowych czy groszków czekolady.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...