Gotowe ciasto nadziewam prostym farszem. Te chrupiące roladki podaję na kolację lub przekąskę

Dodano:
Chrupiące roladki Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Macie ochotę na pyszną i chrupiącą przekąskę lub kolację? Oto potrawa, która wywodzi się z kuchni tureckiej, ale bez problemu da się ją przygotować w naszych domach. Jej podstawą jest gotowe ciasto i prosty farsz.

Chrupkość to jedna z bardziej pożądanych cech żywności. Na chrupiącą potrawę skusi się każdy. I taka jest właśnie ta prosta przekąska, którą można też zjeść na kolację. Robię ją z gotowego ciasta i prostego farszu. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a każdy zjada ze smakiem.

Co to jest ciasto filo?

Ciasto filo (phyllo) to bardzo cienkie, niemal przeźroczyste warstwy ciasta pszennego popularne w kuchni śródziemnomorskiej i bliskowschodniej. Te cieniutkie arkusze układa się po kilka jeden na drugim, smarując każdy z nich masłem. Po upieczeniu ciasto nabiera niezwykłej chrupkości. Ciasto filo jest używane do przygotowania m.in.: baklawy, börek, roladek, wytrawnych tart i chrupiących przekąsek.

Jak szybko zrobić chrupiącą przekąskę?

Te chrupiące roladki robię z 2-3 arkuszów ciasta filo ułożonych jeden na drugim i z prostego farszu. Nadzienie przygotowuję z sera feta, twarogu i natki pietruszki. Ciasto kroję w pasy, smaruję je farszem i roluję. Potem pozostaje je tylko usmażyć, dzięki czemu robią się niezwykle chrupiące i delikatne.

Te roladki najlepiej smakują podane na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Warto do nich podać sos np. jogurtowo-czosnkowy czy jogurtowo-ziołowy. Ja zwykle szykuję je na przekąskę dla rodziny lub imprezową, ale sprawdzą się też jako potrawa na kolację.

Przepis: Chrupiące roladki z ciasta filo

Wytrawne roladki na przekąskę lub kolację

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
turecka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 3 duże płaty ciasta filo
  • 100 g masła
  • 250 g sera feta
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie nadzieniaSer feta pokrusz, dodaj twaróg i jajko, dokładnie wymieszaj. Połącz z posiekaną natką, dopraw do smaku pieprzem.
  2. Formowanie roladekMasło podgrzej, by się roztopiło. Płaty ciasta smaruj masłem i układaj jeden na drugim. Potem przekrój całość na połowę i pokrój w pasy szerokości 6-7 cm. Na brzegu każdego paska ciasta połóż trochę farszu, owiń go ciastem.
  3. SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Uformowane roladki smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż zrobią się złociste i chrupiące. Zdejmij je z patelni, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Nieco lżejszą wersję roladek przygotujecie w piekarniku. Po uformowaniu trzeba je tylko obficie posmarować masłem, by upiekły się na złoty kolor i były chrupiące.

Czym jeszcze można nadziać chrupiącą przekąskę?

Roladki z ciasta filo możecie też przygotować z innym farszem. Doskonale sprawdzą się np.: mięso mielone z cebulą, podduszone, pieczarki, szpinak, cukinia czy papryka, a także kurczak z serem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...