Gdy robię szybkie ciasto, sięgam po serek wiejski. Prosty trik daje mu obłędną konsystencję i smak

Dodano:
Ciasto na serku wiejskim Źródło: Pixabay / Zozz_ Pixabay
Szukasz pomysłu na szybki deser? Sięgnij po przepis na ciasto z serkiem wiejskim. Zmieniłam w nim nieco proporcje, dzięki czemu wypiek smakuje wyjątkowo.

Serek wiejski to produkt, który większość osób ma w lodówce. To wygodna baza do wypieków, ale zamiast sernika lubię zrobić z niego to ciasto. Jest gotowe do pieczenia w zaledwie kwadrans, a resztę robi za mnie wysoka temperatura.

Jak zrobić szybkie ciasto z serka wiejskiego?

Do jego przygotowania biorę więcej jajek niż zwykle, co poprawia konsystencję ciasta z serkiem wiejskim i sprawia, że tylko jedna porcja zapewni około ośmiu gramów białka. Całość ma też bogatszy smak i kolor. Ważne jednak, by jaja miały temperaturę pokojową, bo wtedy łatwiej utrzeć je z cukrem. Wybieram puder, by jeszcze bardziej przyspieszyć ten proces.

Serka nie rozdrabniam, tylko dokładam do masy wraz ze śmietanką z opakowania. Zamiast masła używam w niej oleju rzepakowego, a dla aromatu dodaję esencją waniliową. Chociaż zwykle dorzucam szczyptę soli, by wypiek był bardziej smakowity, tym razem z niej rezygnuję. Gotowy twarożek ziarnisty ma już dość tego składnika.

Ciasto piekę w okrągłej formie z otwieranym dnem, które przykrywam krążkiem pergaminu. Ja mam trochę większą, przez co jest płaskie, ale generalnie sprawdzi się naczynie o średnicy 22-24 centymetry.

Deser robię zwykle bez dodatków i podaję z cukrem pudrem i/lub świeżymi owocami albo przyrządzonym z nich sosem. Równie dobrze można upiec ciasto z owocami na wierzchu, a nawet przykryć je kruszonką.

Przepis: Szybkie ciasto z serka wiejskiego

Pyszne i mięciutkie ciasto waniliowe z naturalnym ziarnistym serkiem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
281 w każdej porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek o temperaturze pokojowej
  • 120 g cukru pudru
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPrzesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 180 stopni i posmaruj olejem dno oraz boki okrągłej formy, a następnie obsyp tartą bułką.
  2. Mieszanie masyUtrzyj jajka z cukrem pudrem na puszystą masę, wlewając pod koniec resztę oleju. Dodaj ekstrakt waniliowy i serek wiejski. Wymieszaj, po czym połącz z mąką. Wlej ciasto do formy.
  3. Pieczenie ciastaWstaw formę do piekarnika na 40-50 minut, aż ciasto się przyrumieni, a drewniany patyczek po wbiciu w środek będzie suchy. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Jak zrobić serniczki z serka wiejskiego?

Do przyrządzenia masy sernikowej potrzeba więcej twarożku ziarnistego niż do ciasta, ale nie jest konieczna mąka pszenna. Ja biorę dwa opakowania i blenduję je na gładko. Mieszam z trzema żółtkami, dosypuję trzy łyżki mąki ziemniaczanej, dwie łyżki cukru pudru i łyżeczkę tego waniliowego, a także łyżeczkę proszku do pieczenia. Dokładam białka ubite na sztywną pianę i delikatnie łączę składniki.

Mieszankę wlewam do foremek na muffiny wyłożonych pergaminowymi papilotkami. Napełniam je do 3/4 wysokości, ustawiam na blasze i piekę w 170 stopniach przez 20-25 minut, aż się przyrumienią.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...