Gdy nie mam sił na lepienie pierogów, robię podlaskie zaguby. Farsz Strzelczyka robi z nich obłędne danie

Dodano:
Pierogi zaguby Źródło: Shutterstock / Lone Gunmen
Często nie mam czasu i sił na lepienie pierogów. Wtedy zaguby sprawdzają się idealnie. W wydaniu od Tomasza Strzelczyka są proste, a smakują obłędnie. Nic dziwnego — farsz z dodatkiem kiszonej kapusty robi ogromną różnicę.

Zwijane kluski z nadzieniem to wcale nie nowy pomysł na pierogi dla leniwych, tylko tradycyjne danie z Podlasia, które jest bardzo popularne w regionie. Przepis na nie zaprezentował Tomasz Strzelczyk, znany kucharz i finalista programu MasterChef. Na swoim kanale YouTube „Oddasz Fartucha” pokazał, jak zrobić zaguby w wersji gotowanej.

Co to są zaguby?

To rolada z ciasta pierogowego z farszem ziemniaczanym, podana w formie plastrów. Nazwa pochodzi od dawnego określenia związanego ze zwijaniem. Ta potrawa kuchni nadbużańskiej jest polskim dziedzictwem kulinarnym i została wpisana w 2021 roku na Listę Produktów Tradycyjnych.

Jak zrobić zaguby z kiszoną kapustą Tomasza Strzelczyka?

To danie jest tradycyjnie wypełnione ziemniakami z cebulą, ale Strzelczyk zrobił je w podrasowanym wariancie z kiszoną kapustą. Farsz przyrządził z podsmażonej cebuli ze startymi ziemniakami i posiekaną kiszonką. Zagęścił go na patelni, podgrzewając na małym ogniu, po czym doprawił świeżo mielonym pieprzem i suszonym majerankiem.

Choć wiele przepisów na ciasto oprócz mąki, gorącej wody i soli uwzględnia także sodę oczyszczoną, pan Tomasz pominął ten składnik. Na rozwałkowane placki nałożył nadzienie, zrolował je i ugotował w całości osolonej wodzie. Następnie pokroił i podał z okrasą. Zaguby można gotować też w plastrach i podawać prosto z wody. Jest też inny sposób serwowania. Rolady studzi się, a następnie kroi i podsmaża na patelni.

Przepis: Zaguby z kiszoną kapustą

Miękkie i sprężyste ciasto pierogowe ze smakowitym ziemniaczanym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
431 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mąki pszennej typu 500
  • 270 ml wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 1 kg obranych ziemniaków typu C
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Wyrabianie ciastaWysyp mąkę na stolnicę lub blat i dolewaj małymi porcjami gorącą wodę, mieszając palcami i odkładając porcje połączonego ciasta. Następnie ugniataj wszystko razem, dodając pod koniec 2 łyżki oleju. Wyrabiaj, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz, uformuj z niego kulę, przykryj miską i odstaw.
  2. Szykowanie farszuPokrój cebule w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach masła. W tym czasie odciśnij i posiekaj dość drobno kapustę, a kartofle zetrzyj na oczku ziemniaczanym. Dołóż kapustę, sporo pieprzu, majeranek i małą szczyptę soli. Wyrób masę, przełóż do zezłoconej cebuli, połącz składniki i smaż na minimalnym ogniu, żeby odparować wodę. Gdy masa będzie miała średnio gęstą konsystencję, wyłącz palnik i odstaw nadzienie do przestygnięcia.
  3. Zwijanie roladW dużym rondlu zagotuj wodę i osól. Podziel ciasto na 3 kawałki. Rozwałkuj każdy na placek na grubość 2-3 milimetry i wyłóż na wierzch farsz, pozostawiając wolne krawędzie. Zwiń ciasno rulon i ułóż go łączeniem do dołu.
  4. GotowanieWkładaj ostrożnie rolady do delikatnie wrzącej wody i gotuj 35-40 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową. Podawaj pokrojone z okrasą.

Z czym podawać zaguby?

Te pierogi podaje się w wersji bezmięsnej ze smażoną cebulą lub kwaśną śmietaną, albo omaszcza podsmażonym boczkiem czy skwarkami. Idealnie pasuje do nich surówka z marchewki, pora czy buraczków.

Tomasz Strzelczyk polał swoje zaguby okrasą z boczku. W czasie przygotowania i studzenia farszu pokroił w drobną kostkę 300 gramów surowego boczku i wrzucił na go suchą patelnię. Podgrzewał na małym ogniu, dodał sól, pieprz i smażył 10-15 minut. Następnie wrzucił 1/2 posiekanej cebuli i smażył jeszcze 5-7 minut, aż stał się rumiany i chrupiący.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...