Chrupiąca, soczysta i zdrowa surówka. Wystarczy zetrzeć jabłko i mało popularne warzywo
Mowa o białej rzepie. To niepozorne warzywo ma charakterystyczny smak i doskonale nadaje się na surówkę. Nasza propozycja to surówka z białej rzepy i jabłka. Wychodzi bardzo soczysta, chrupiąca i wyrazista w smaku. Dlaczego warto sięgać po rzepę? Powodów jest wiele.
Dlaczego warto jeść białą rzepę?
Biała rzepa to korzeniowe warzywo, które ma biały, soczysty miąższ, delikatnie pikantny smak i chrupiącą strukturę. W Polsce jest dostępna głównie jesienią i zimą. Można ją kupić w dobrze zaopatrzonych warzywniakach czy w niektórych marketach.
Rzepa jest bardzo niskokaloryczna, a jednocześnie bogata w witaminę C, która wspiera odporność i poprawia wygląd skóry. Warzywo to dostarcza także sporo błonnika, dzięki czemu wspiera trawienie, poprawia perystaltykę jelit i daje uczucie sytości. Zawiera związki siarkowe typowe dla warzyw kapustnych, które działają przeciwzapalnie i mogą wspierać naturalne procesy detoksykacyjne organizmu. Działa również moczopędnie, co pomaga redukować obrzęki.
Biała rzepa jest lekko pikantna, orzeźwiająca i świetnie sprawdza się na surowo – w sałatkach, surówkach lub jako chrupiący dodatek do kanapek. Można ją także piec, dusić lub dodawać do zup.
Jak zrobić surówkę z rzepy?
Przepis jest prosty, bo wystarczy zetrzeć rzepę i jabłko, a następnie wymieszać z majonezem i śmietaną. Proponujemy, aby zetrzeć rzepę i jabłko na grubych oczkach tarki, będą wtedy bardziej chrupiące.
Przepis: Surówka z białej rzepy
Pomysł na surówkę do obiadu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 61 w każdej porcji
Składniki
- 2 białe rzepy
- 1 jabłko
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówRzepę i jabłko zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Robienie surówkiDodaj do rzepy i jabłka majonez i śmietanę. Wymieszaj i dopraw do smaku.
Surówka z rzepy świetnie pasuje do różnych obiadów. Podaj ją np. do gotowanych ziemniaków i pieczonego kurczaka albo kotletów schabowych. Surówka z białej rzepy pasuje także do dań z ryżem, kaszą czy kluskami. Zaserwuj ją np. do kaszy gryczanej z gulaszem mięsnym lub sosem z grzybów leśnych.